Piesele de tezaur au fost furate din siturile arheologice din Munţii Orăştiei şi vândute apoi pe piaţa neagră la preţuri cu mult sub valoarea lor reală. Autorităţile române au reuşit însă să recupereze o parte dintre ele.
"Sunt loturi diferite de la căutători diferiţi. Unul dintre aceste loturi provine din Anglia, a ajuns pe căi ilicite în Anglia şi a fost recuperat de curând de statul român", a declarat Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.
"Brăţări asemănătoare din argint au fost descoperite şi în alte zone ale Daciei, fapt care indică o anumită ierarhizare şi o anumită repartizare a metalului preţios în Dacia preromană", a precizat dr. Aurel Rustoiu de la Institutul de Arheologie din Cluj.
Copiii, dar şi adulţii, au venit să admire valoroasele artefacte.
"E o expoziţie care a atras întotdeauna un public numeros, să nu mai vorbim că pentru prima oară când brăţările au fost aduse şi expuse în ţară, în afara Bucureştiului, tot la Alba Iulia s-a întâmplat, în primăvara anului 2007", a afirmat Liviu Zgârciu, purtător de cuvânt al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.
Piesele expuse valoreaza câteva milioane de euro şi vor rămâne timp de o săptămână la muzeul din Alba Iulia.