Firma care construieşte blocul de locuinţe a primit autorizaţia de construcţie de la primărie în februarie 2012. Societatea avea la dispoziţie, conform legii, un an pentru începerea construcţiei. Termenul nu a fost respectat, iar lucrările au demarat abia după expirarea autorizaţiei.
Pentru că firma nu a făcut cerere de reautorizare, primarul a depus o plângere penală împotriva acesteia, la poliţie.
"Noi suntem legaţi de mâini, nu putem să sancţionăm lucruri pe care trebuie să le sancţioneze alţii. Aşteptăm şi sunt sigur că şi acum se va lua o măsură. Este drept că durează şi cât durează... cei care ar trebui să se oprească, nu se opresc", a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.
Primarul susţine că o astfel de construcţie nu ar trebui ridicată în zona de protecţie a cetăţii.
"Eu nu pot să fac abuz în funcţie, dacă dumneavoastră aveţi toate documentele, chiar dacă mie mi se pare imoral, ilegal, eu sunt obligat să eliberez acea autorizaţie, pentru că altfel, sunt acuzat de abuz în funcţie", a mai spus edilul.
"Acest obiectiv a făcut obiectul avizării din partea instituţiei noastre în condiţiile legii, respectiv pentru a fi avizat. Pentru că se află într-o zonă de protecţie a cetăţii Alba Carolina, a fost necesară solicitarea acordului Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Direcţia de cultură a procedat ca atare, comisia a fost de acord cu realizarea acestui obiectiv", a afirmat Matei Drâmbărean, director la Direcţia pentru Cultură Alba.
"În cadrul IPJ Alba, serviciul de Investigaţii Criminale, este în lucru un dosar penal, în care se efectuează verificări. La finalul cercetărilor, dosarul va fi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea unei soluţii legale", a declarat Iulia Mărginean, inspector principal la IPJ Alba.
Societatea care construieşte blocul aparţine unui om de afaceri din Italia. Reprezentanţii firmei au refuzat să comenteze acuzaţiile.