Deja o tradiţie în Marea Britanie, birdwatching, pentru că aşa se numeşte, a început să fie promovat şi în România. Curioşii au nevoie de un binoclu, un ghid şi multă rabdare.
Mai mulţi tineri din Cluj-Napoca au descoperit această activitate în Marea Britanie şi, "înarmaţi" cu un binoclu şi o lunetă, au organizat un prim tur ornitologic într-o pădure, aflată la periferia oraşului.
"Două lucruri absolut indispensabile: un binoclu şi un determinator, pentru că fără determinator e greu să îţi dai seama de specia respectivă. Am văzut speciile care încep să cuibărească devreme, cum ar fi piţigoii sau graurii sau chiar şi ciocănitori am văzut deja şi ceva specii de şoim", spune Cristi Domşa, de la Societatea Ornitologică Română.
În pădurile din România sunt peste 350 de specii de păsări. În timp ce unii au căutat să suprindă cât mai multe cu binoclul, alţii au preferat luneta.
"Eu am început când eram foarte mică, tatăl meu era interesat de natură şi de la o vârstă foarte mică am fost luată la pădure, să mă uit la păsări", spune Nagy Iudith, membru al Societăţii Ornitologice Române.
Turul ornitologic a fost organizat la Cluj cu ocazia Zilei Păsărilor. Chiar dacă nu mulţi ştiu de existenţa ei, aceasta se sărbătoreşte în fiecare an, în 1 aprilie, încă din 1906.