Cei 21 de voluntari, cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani, au ajuns în Ciugud în urmă cu o săptămână, timp în care au reuşit să renoveze şcoala şi grădiniţa din localitatea Hăpria şi pe cea din Şeuşa. Zilele acestea, şantierul s-a mutat la şcoala gimnazială din Ciugud.
"Am fost foate bine primiţi. Suntem cazaţi într-o sală de sport, unde avem tot ce ne trebuie: o bucătărie, paturi, duşuri. Am zugrăvit deja două şcoli. Am făcut animaţie cu copii şi, în ciuda barierelor lingvistice, totul a decurs foarte bine", a afirmat Nathan Lemaire, unul dintre voluntari.
"Am fost foarte bine primiţi de oamenii din sat. De fiecare dată când trecem pe stradă, oamenii ne salută şi ne mulţumesc. Am luat şi noi parte la o serie de activităţi locale, unde totul a fost foarte bine, am întâlnit oameni buni, aşa că spunem un mare mulţumesc României", a spus şi Constat Beugnies.
"Ne-a prins foarte bine această igienizare, această reparaţie a tuturor şcolilor, pentru că ei, pe lângă reparaţiile pe care le fac, fac şi curăţenie. Sunt un exemplu pentru noi şi pentru copii din şcolile noastre, din comunitate", a declarat Gabriela Benchea, director al şcolii gimnaziale din comuna Ciugud.
Comuna Ciugud nu a fost aleasă întâmplător de către belgieni.
"Am ales o ţară, ne-am consultat, am analizat regiunile, i-am întrebat şi pe alţi colegi dacă au fost deja în România şi ne-au zis este o ţară foarte primitoare, cu o populaţie foarte simpatică, foarte deschisă", a spus Noe Save, liderul grupului de voluntari.
"Ei sunt un exemplu pentru tinerii noştri, care, din păcate, după revoluţie, au cam uitat de înseamnă voluntariatul şi voluntariatul pentru comunitate", a declarat Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.
Proiectul tinerilor voluntari se desfăşoară pe o perioadă de 2 săptămâni.