Pe hârtie gratuit... în realitatea nu prea. Aşa stau lucrurile cu avizul epidemiologic cerut părinţilor la creşe sau grădiniţe. Analizele suplimentare nu sunt deloc gratuite şi sunt suportate, an de an, din buzunarul părinţilor.
"Înainte cu o săptămână (n.r.: înainte de începerea grădiniţei) se fac două analize, secreţia faringiană şi examen coproparazitologic. Analizele se fac la orice laborator", explică medicul de familie Ioan Mureşan.
"Celălalt băieţel al meu merge în grupa mare, în fiecare an vin la medicul de familie, la începerea grădiniţei să obţin avizul epidemiologic. Cel puţin la grădiniţele de stat, se cere examenul faringian şi coproparazitologicul, să vadă dacă copiii au infecţii sau alte probleme de sănătate, dar nu se decontează şi nici medicul de familie nu-ţi poate face bilet de trimitere, pentru că nu sunt decontate şi atunci le plătim în clinici private, undeva la 80 de lei", spune o mămică.
Casa de Asigurări de Sănătate nu decontează aceste cheltuieli. "Fiind servicii medicale la cerere, acestea trebuie achitate de către cel care solicită", precizează Emilia Groza, director general al CAS Cluj.
"Interesant de menţionat este pentru părinţii care merg pentru prima dată cu copiii în creşe şi grădiniţe, pentru că ei nu au mai trecut prin aceste etape şi informaţiile sunt de multe ori contradictorii, pentru că sunt unele grădiniţe şi creşe particulare care le cer anumite lucruri, cele de stat cer alte lucruri", afirmă medicul de familie.
În majoritatea creşelor şi grădiniţelor din Cluj, pe lângă avizul de la medic, sunt obligatorii şi cele două analize de laborator.
"Nu primim, este o regulă pentru grădiniţa noastră, nu primim copii fără acest gen de analize, pentru că riscurile îmbolnăvirilor şi răspândirii bolilor sunt foarte mari", precizează Angela Ştefan Bârdea, directoarea unei grădiniţe de stat.
În Cluj-Napoca, părinţii pot face cele două examinări în peste 30 de cabinete private, dar şi în clinicile de stat.