Cosmin Mihu, masterand la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai, a creat din pasiune, pe modelul aplicațiilor de transport din Viena și Sydney, un program care îi ajută pe clujeni, dar și pe turiști să circule cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul.
12 luni a lucrat tânărul la aplicația de transport și abia după zece versiuni intermediare a fost lansată aplicația finală. Baza de date a CTP i-a dat cele mai mari bătăi de cap.
"Cel mai dificil a fost crearea inițială a bazei de date. Trebuia să găsim un mod de a structura baza de date în funcție de orare și traseele din Cluj", a afirmat dezvoltatorul aplicaţiei.
"Faptul că știi autobuzul care vine, știi cum îți planifici timpul și iarăși pentru cei care nu știu la ce stație să coboare, știu oarecum să se pregătească la următoarea stație să coboare", este părerea unui tânăr.
"Folosesc astfel de aplicații și în alte orașe și dacă aș avea una aici, să vad la ce oră pleacă autobuzul ori la ce oră e ultimul autobuz, cu siguranță aș folosi o astfel de aplicație", a spus altul.
"Pentru noi, care circulăm cu autobuzul mai des, studenții, e foarte benefic să avem o aplicație de genul, pentru că putem să vedem și orele la care încep transporturile și ne ajută foarte tare când ieșim de la cursuri", a spus un alt tânăr.
Autoritățile locale nu vor să preia aplicația tânărului. Reprezentanţii primăriei susţin că după introducerea noului sistem de ticketing, în această vară, călătorii nu vor avea nevoie de o astfel de aplicaţie.
"Programul a fost gândit integrat cu partea necesară pentru gestionarea efectivă a costurilor de transport și inclusiv partea de monitorizare a acestora. Nu există o nevoie nesatisfăcută de programul pe care îl avem în implementare în acest moment", a precizat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.
Tânărul va adăuga în acest an aplicației și o funcție de urmărire în timp real a mijloacelor de transport în comun.