Ca incidență, cancerul pulmonar se situează pe primele locuri în topul afecţiunilor în Europa. Aparatul care permite depistarea precoce a bolii a fost cumpărat cu 150.000 de euro de Consiliul Judeţean, în subordinea căruia este Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj.
"El este dotat cu o funcție specială, este unic în țară, funcția se numește cromoendoscopie și permite vizualizarea modificărilor tumorale incipiente ale mucoasei, înainte de a fi văzute cu ochiul liber", a explicat Mărioara Șimond, medic pneumolog.
Medicii spun că în acest fel sute de pacienți vor scăpa de operații și tratamente. Este şi cazul unui pacient de 55 de ani din Deva.
"Am vrut neapărat să vin aici. Mă gândesc că este un benefiuciu pentru bolnavi și îți dă o speranță. Speranţa că voi reusi să mă vindec", a afirmat acesta.
Până acum, diagnosticul se baza pe radiografie.
"În momentul în care apare o pată pe radiografie, deja diagnosticul este tardiv. Asta presupune că tumora a ocupat în întregime calea respiratorie. Noi încercăm să depistăm cât mai rapid, de aceea este foarte important ca pacientul fumător de peste 40 de ani și care are simptome persistente să beneficieze de această examinare", a mai precizat medicul pneumolog.
"De el va beneficia orice pacient care este asigurat și se adresează spitalului nostru. E o aparatură importantă atât pentru pacienți, cât și pentru tinerii medici care au multe de învățat. Poate să fie un centru de instruire pentru tinerii medici", a spus Vasile Mureșan, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie din Cluj.
La această unitate medicală ajung anual peste 25.000 de pacienți, iar 5.000 dintre ei sunt internaţi.