Andreea are 20 de ani, este studentă la Facultatea de Psihologie şi locuieşte în Căsuţa Bucuriei de aproximativ o lună. Nu regretă deloc alegerea de a pleca din centrul în care a stat până acum.
"Nu se compară ce e aici cu ce e acolo, e altfel. Sunt alte persoane, adică şi alte persoane, dar altă atmosferă şi e mult mai faină şi casa şi cum să spun, e interesant", spune tânăra.
Voluntarii centrului petrec cel mai mult timp cu micuţii. Primii copii au ajuns aici în luna aprilie a acestui an.
"Sunt nişte copii care au nevoie de stabilitate, care au aici o şansă să se dezvolte şi să înveţe şi să ajungă nişte tineri şi nişte adulţi responsabili şi în primul rând au şansa să trăiască într-un mediu familial, pe care poate până acum nu l-au avut", spune Alexandra Mălăieş, unul dintre voluntari.
Copiii ajung aici în urma unei convenţii de colaborare ce există între Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj şi centrul privat.
"Se încearcă să se urmărească interesul superior al copilului şi să se găsească o alternativă cât mai bună pentru copil şi în astfel de situaţii apelăm şi la aceste organizaţii, care oferă servicii foarte bune pentru copii", precizează Corina Tirică, inspector superior în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj.
"Am avut o experiență plăcută cu o parte din tinerii care s-au integrat. Acești tineri au dorit să se schimbe, deci au profitat de o anumită șansă și fetele s-au integrat foarte bine, au joburi, o parte și-au și întemeiat o familie, au copii, deci practic pot să spun că am redat societății niște oameni integrii", a afirmat Adela Florean, directorul centrului.
În judeţul Cluj, există 26 de centre rezidenţiale şi de zi pentru copiii şi tinerii fără părinţi, aflate în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi doar 5 asociaţii care oferă alternative la sistemul de stat.