La acţiunea de salvare au participat 62 de speologi împărţiţi în 10 echipe. Exerciţiul a durat 8 ore.
"Pentru comunicarea salvatorilor din peșteră cu Punctul de Comandă situat la exterior, s-au întins peste 2.000 m de cablu telefonic. Pe toată durata exercițiului, s-a menținut legătura dintre salvatorii din interiorul peșterii și punctul de comandă situat la ieșirea din peșteră", a afirmat Adrian Sopincean, consilier tehnic stagiar la Salvaspeo România.
"Cel mai periculos pentru o persoană imobilizată în subteran, în aşteptarea echipei de salvare, lucru care poată să dureze de la ore, uneori până la zile, este că această persoană poate să intre în hipotermie, repectiv temperatura corpului poate să scadă sub 35 de grade", a precizat Christian Ciubotărescu, medic Salvaspeo Romania.
La exerciţiul desfăşurat în Peştera Hârtopul Bonchii din Munţii Pădurea Craiului au participat speologi din Timiş, Braşov, Bucureşti, Alba, Bihor, Arad, Hunedoara, Cluj, Mureş şi Harghita.
"Peștera a fost aleasă datorită unui parcurs lung subteran având un parcurs activ, diferite strâmtori, chiar și pasaje verticale. Peștera este lungă de 6 km, caracterizată prin numeroase târâșuri prin apă, strâmtori, dar și prin săli mari, concreționate, destinate speoturismului", a explicat Tudor Rus, consilier tehnic la Salvaspeo România.
Exerciţiul a fost organizat de Salvaspeo România.