"Exact pe aici, pe lângă Acăţi, acesta era drumul vechi, noi am cărat balastru 27 de ani, noi l-am întreţinut... dar când ne-au zis să nu ne băgăm pe pământurile oamenilor, noi nu ne-am băgat, dar ăştia au venit şi au făcut dezastru", a relatat un localnic.
"Ne-au blocat singurul acces la culturi, au rămas culturi neterminate, erbicidatul nu l-am putut face la timp. Din cauza lor, culturile sunt compromise", susţine altul.
Din cauza drumului blocat, oamenii din satul Gâmbaş, judeţul Alba, trebuie să facă un ocol de 7 kilometri ca să ajungă la culturi, pe un drum care devine impracticabil când plouă.
Singura soluţie pe care o au autorităţile este modificarea proiectului autostrăzii.
"Încercăm cât mai repede să rezolvăm această problemă prin subtraversare la autostradă. Cred că soluţia ar fi lărgirea şi adâncirea acesteia, dar nu suntem specialişti, noi vom informa prin CNADNR proiectantul, iar proiectantul trebuie să vină în cel mai scurt timp să găsească soluţia tehnică", a precizat Gheorghe Feneşer, prefectul judeţului Alba.
"Soluţii provizorii ca cele 500 de ha să fie exploatate sunt: drumul care a fost prevăzut iniţial în proiect să fie îmbunătăţit ca să poată să fie acces cu utilaje la terenuri pentru lucrări şi recoltare până la soluţia definitivă şi al doilea, să poată să mai traverseze prin încă un punct pe autostradă spre terenuri", a afirmat Horaţiu Josan, primarul localităţii Aiud.
Sătenii se plâng că şi accesul în cimitir le-a fost blocat.
"Aici este cimitirul maghiar, zvonurile sunt că i-ar dezgropa, drumul de acces, dacă Doamne fereşte cineva ar muri, nu ştiu cum ar fi adus aici, să fie îngropat", a spus o localnică.
Localnicii sunt decişi să blocheze lucrările la autostradă, dacă în termen de o lună, aceste probleme nu vor rezolvate. Lucrările la lotul 3 al autostrăzii Sebeş-Turda sunt executate de firma italiană Tirrena Scavi.