Este vorba despre dosarul omului de afaceri Marius Leontiuc, care ar fi înşelat 120 de persoane cu mai mult de un milion de euro. Banii ar fi fost încasați ca avans pentru apartamentele dintr-un bloc care trebuia să fie construit pe strada Pasteur din Cluj-Napoca.
Pentru acest lucru, omul de afaceri a fost condamnat în 2011 la 10 ani de închisoare cu executare, dar a obținut în martie 2012 rejudecarea cauzei.
"A neîndeplini o obligaţie contractuală nu înseamnă o minciună, înseamnă o culpă de forma neglijenţei în serviciu. (...) Oamenii sunt păgubiţi, lucru pe care îl regret. Am pledat de la început ca vinovat pentru neglijenţă în serviciu. Este o infracţiune distinctă de înşelăciune, înşelăciune înseamnă să îl minţi pe om", spune omul de afaceri.
După aproape 7 ani de procese, 120 de păgubiți aşteaptă şi acum să-și primească banii plătiți ca avans pentru locuințele care nu s-au mai construit.
Între timp, omul de afaceri a dat statul român în judecată la CEDO pentru cei 3 ani și 9 luni petrecuți în arest, reclamând condițiile și durata exagerată a încarcerării preventive. Marius Leontiuc a cerut despăgubiri materiale de 350.000 de euro și despăgubiri morale de 120.000 de euro. CEDO i-a dat câștig de cauză și a obligat statul român la plata unor despăgubiri de 9.500 de euro. Banii se află în conturile blocate ale omului de afaceri.
Curtea de Apel Cluj urmează să se pronunţe în acest dosar în 15 noiembrie. Decizia va putea fi atacată însă la Înalta Curte.