Elevii din clasa a XI-a au susţinut astăzi, în premieră, simularea naţională a bacalaureatului la limba română, alături de colegii lor din ultimul an de liceu. Aproape 10.000 de elevi clujeni, din cei doi ani de studiu, participă în aceste zile la testare.
Astăzi a fost proba la limba română, în urma căreia, doi elevi au fost eliminaţi, după ce au fost prinşi încercând să copieze.
Elevii au avut la dispoziţie 3 ore pentru a rezolva subiectele, timp în care au fost supravegheaţi de profesori şi de camere video. Cei din an terminal au avut de analizat un fragment dintr-o piesă de teatru, de scris un text despre importanţa călătoriilor în formarea personalităţii tinerilor şi de redactat un eseu dintr-un text de Liviu Rebreanu. Elevii din clasele a XI-a au avut de rezolvat câteva exerciţii pe baza unui text la prima vedere, de scris un text argumentativ despre impactul reţelelor sociale asupra tinerilor şi de caracterizat un personaj dintr-o comedie studiată.
În timp ce elevii de clasa a XII-a spun că s-au descurcat cu subiectele, cei cu un an mai mici nu au fost atât de pregătiţi.
"Unii de clasa a XI-a au fost dezamăgiţi, adică nu prea se aşteptau la subiectele care au fost", a declarat Marinela Zamfir, directorul Liceului Nicolae Bălcescu din Cluj-Napoca.
Dacă elevii sunt supăraţi din cauza subiectelor grele, profesorii sunt nemulţumiţi că nu sunt plătiţi pentru orele suplimentare pe care le fac la supravegherea candidaţilor sau la corectarea lucrărilor.
"Considerăm că este o umilinţă. Înţelegem şi că nu sunt fonduri, dar întotdeauna învăţământul este pe ultimul plan. Deci pentru noi este foarte foarte frustrant, şi pentru cei mai tineri şi pentru cei mai în vârstă", a precizat Mirela Tomoiagă, profesoară de limba română.
Testările continuă cu probele la limba şi literatura maternă, proba scrisă obligatorie a profilului şi cea la alegere. Rezultatele vor fi afişate în 14 martie.
În judeţul Cluj, procentul de promovabilitate la Bacalaureat a fost anul trecut de aproape 71%.