Legea cu privire la actele de stare civilă a fost modificată în acest an, astfel încât, din septembrie, locuitorii din Republica Moldova care obţin cetăţenia română pot să solicite eliberarea unui certificat de naştere românesc.
"Am înregistrat, până acum, în jur de 1.000 de cereri. Avem termenul de soluţionare de 60 de zile. Aproximativ 800 de cereri au fost soluţionate, 200 încă sunt în curs de soluţionare", precizează Maria Munthiu, şeful Serviciului Stare Civilă din Cluj-Napoca.
Cu toate acestea, creşteri ale natalităţii în 2013 s-au înregistrat şi la maternităţile din oraş.
"În 2012 am avut 1.600 de naşteri. În anul 2013 am avut un număr mai mare: 1.868 de naşteri, deci cu 100 de naşteri în plus, ceea ce este un lucru bun", spune medicul Daniel Mureşan, de la Clinica Ginecologie 1 din Cluj-Napoca.
Clujenii s-au dovedit extrem de inventivi când au completat actele de stare civilă ale copiilor. Aculina, Olimpiada sau Prinţa, pentru fete, şi Genaro, Metin sau Columbus, pentru băieţi, sunt doar câteva dintre cele mai ciudate prenume alese de părinţi în 2013.
În Cluj-Napoca s-au născut anul trecut peste 500 de copii de etnie maghiară, 12, de naţionalitate germană şi aproape 200, de etnie rromă.