În urmă cu aproape doi ani fermieri din Irlanda au donat vaci de rasă, familiilor nevoiaşe din Viscri, care s-au angajat să aibă grijă de ele şi apoi să dea mai departe junincile fătate între timp. Peste 30 de familii au primit atunci animale, de la care mănâncă acum lapte şi brânză. Iar astăzi cei care au primit atunci animale au repetat şi ei gestul.
"Puii lor sunt transmişi mai departe, la rândul lor astăzi vor semna contracte şi cei care primesc aceste animale, să dea primul născut mai departe. Proiectul fiind social, ne orientăm spre familiile sărace, spre familii fără venituri, spre familii cu mulţi copii", Ovidiu Spânu - director executiv Fundaţia Open Fields.
Adelina Istrate are trei copii şi este însărcinată. Soţul ei lucrează în agricultură şi cu greu reuşeşte să-şi întreţină familia. Pentru că au o condiţie materială precară, au fost incluşi în acest proiect social, prin care primesc o vacă de la alţi localnici care, şi ei la rândul lor sunt cazuri sociale şi au primit animalul prin donaţie. Adelina se bucură că a primit acest animal, care este încă o sursă de hrană pentru copii.
"În toate privinţele suntem şi cu lapte, şI cu viţelul, deci suntem mulţumiţi, avem pregătit loc şi pentru ea avem. Am făcut şi fân, mai avem încă de făcut, am făcut ceva, mai avem ceva de făcut", Adelina Istrate - beneficiară.
La fel ca Adelina mai sunt alţi 24 de localnici care au primit vaci gestante şi de care trebuie să aibă grijă până când şi ele la rândul lor for făta.
"Ducem şi lapte de la ea, ne-o făcut şi o viţeluşă, o junincuţă, care trebuie să o pasăm conform cum am făcut contractul, şi am fost mulţumiţi", localnic.
"Eu am primit puiul. Şi acuma la anu, pe timpul ăsta predau eu", localnic.
"E impresionant, un om are o vacă ce dă 40 de litri de lapte pe zi. În Irlanda foarte puţine vaci dau atâta lapte. Deci are o vacă foarte bună", Patt Allen - fermier din Irlanda .
Proiectul este iniţiat de o fundaţie internaţională şi are ca scop ajutarea familiilor sărace, prin responsabilizare şi împlicare.
"Munca noastră combină cultivarea plantelor de care au nevoie animalele şi creşterea propriu zisă a animalelor. Şi foarte important pentru comunitate, să se asigure că produsele pe care le dau animalele, laptele în cazul nostru, ajung pe piaţă şi sunt vândute", Pierre Ferrari - CEO, Fundaţia Heifer International.
Fundaţia care îi ajută pe sătenii din Viscri a implementat acest proiect şi în alte judeţe din ţară. Scopul este ca localnicii nevoiaşi să devină mici agricultori, capabili să ducă un trai mai bun si să participe în mod activ la rezolvarea problemelor locale.
Reporter: Mirela Palcu
Operator: Alexandru Apetroae