Chiar dacă este considerată o specie pusă în pericol şi, prin urmare, protejată, ursul brun nu este nici pe departe pe cale de dispariţie în pădurile României. O dovedeşte numărul mare de animale identificate şi monitorizate pe teritoriul judeţului Covasna.
Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare se ocupă anual de evaluarea efectivelor de animale sălbatice. Pentru asta este nevoie de ore întregi petrecute în tăcere, în observatoarele amplasate în păduri. Observarea se face în linişte, fără a deranja animalele şi fără a le da senzaţia că sunt urmărite.
Raduli Ferencz este paznic de vânătoare pe fondul 28 Doboli. Ca să raporteze un număr cât mai corect al urşilor din pădurile Covasnei, petrece zeci de ore, ziua şi noaptea, în observatorul aflat în creieii pădurii. Iubeşte animalele şi chiar le răsfaţă cu delicatese.
"În fiecare zi dau mâncare pentru ei: porumb, dulceaţă. În fiecare zi vin o dată", spune Raduli Ferencz.
Vânătorii îşi dau seama câte animale circulă într-o arie dată şi ce vârste au, după urmele lăsate prin pădure.
Datele culese pe teren de către paznicii de vânătoare şi verificate de reprezentanţii agenţiei de mediu vor ajunge la Ministerului Mediului. Instituţia va stabili apoi cota de recoltă la vânat pentru anul în curs. Anul trecut, 1.137 de urşi au fost identificaţi în judeţul Covasna, din care au putut fi vânate 42 de exemplare.