Biserica Sfantul Martin e situată pe un deal din centrul Braşovului, intr-o zonă care pastrează farmecul oraşului vechi. În casa parohială de acum se pare că a funcţionat prima primărie a orașului, locul unde în 1395 s-a semnat tratatul de alianță între Mircea cel Bătrân și Sigismund de Luxemburg. Lăcaşul de cult a fost restaurat până in 2012. Sâmbătă, biserica a reintrat în circuitul cultural al oraşului, cu ocazia unuia din concertele din Festivalul de Muzica Sacră "Musica Barcensis".
" Acest festival se propagă in mod special în bisericile mai mici din Ţara Bârsei, pentru a le aduce in atenţia publicului ", a spus Christian Plajer - prim preot Parohia Braşov, Biserica Evanghelică CA din România.
" Este altfel intr-o biserică decât intr-o sală cu aplauze, aici nu se aplaudă, e intersant ", povesteşte o spectatoare.
" Mi-a placut in general muzica barocă, mi-a placut biserica ", spune un alt spectator.
Forma de azi a bisericii datează din primii ani ai secolului XIX. Tot atunci a fost construita si orga Hahn, salvată dintr-o biserică in ruină si readusă la viaţă in 2011, intr-un atelier de restaurare.
" Acum, după ce a fost restaurată, am redescoperit frumuseţea lucrării lui Johannes Hahn Junior si putem practic să privim în secolul XVIII, in istoria muzicală a Transilvaniei, cum işi doreau maeştrii constructori de instrumente să sune un astfel de instrument ", afirmă Stephen Schlandt - organist.
Biserica Sfantul Martin nu va fi, deocamdată, accesibilă turiştilor. Administratorii lăcaşului de cult îşi propun insă să organizeze cât mai des evenimente culturale in acest loc încărcat de istorie.