Una dintre cele mai vechi orgi din România a răsunat din nou

Data publicării:
BISERCA MARIN

Biserica Sfantul Martin e situată pe un deal din centrul Braşovului, intr-o zonă care pastrează farmecul oraşului vechi. În casa parohială de acum se pare că a funcţionat prima primărie a orașului, locul unde în 1395 s-a semnat tratatul de alianță între Mircea cel Bătrân și Sigismund de Luxemburg. Lăcaşul de cult a fost restaurat până in 2012. Sâmbătă, biserica a reintrat în circuitul cultural al oraşului, cu ocazia unuia din concertele din Festivalul de Muzica Sacră "Musica Barcensis".

" Acest festival se propagă in mod special în bisericile mai mici din Ţara Bârsei, pentru a le aduce in atenţia publicului ", a spus Christian Plajer - prim preot Parohia Braşov, Biserica Evanghelică CA din România. 

" Este altfel intr-o biserică decât intr-o sală cu aplauze, aici nu se aplaudă, e intersant ", povesteşte o spectatoare.

" Mi-a placut in general muzica barocă, mi-a placut biserica ", spune un alt spectator.

Forma de azi a bisericii datează din primii ani ai secolului XIX. Tot atunci a fost construita si orga Hahn, salvată dintr-o biserică in ruină si readusă la viaţă in 2011, intr-un atelier de restaurare.

" Acum, după ce a fost restaurată, am redescoperit frumuseţea lucrării lui Johannes Hahn Junior si putem practic să privim în secolul XVIII, in istoria muzicală a Transilvaniei, cum işi doreau maeştrii constructori de instrumente să sune un astfel de instrument ", afirmă Stephen Schlandt - organist.

Biserica Sfantul Martin nu va fi, deocamdată, accesibilă turiştilor. Administratorii lăcaşului de cult îşi propun insă să organizeze cât mai des evenimente culturale in acest loc încărcat de istorie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri