Rupt de civilizaţie şi ascuns într-un căuş de dealuri unde timpul parcă s-a oprit la un capitol deja depăşit de lumea modernă, Viscri este satul transilvănean cu un statut paradoxal. Satul preferat al moştenitorului Coroanei Britanice este şi locul unde nu trăiesc mai mult de 400 de suflete şi unde turismul rămâne unica şansă de supravieţuire a oamenilor.
Nu doar casele vechi de sute de ani şi aşezarea pitorească atrag privirile şi interesul turiştilor care vin să viziteze satul transilvănean. Aici, ei au şansa să vadă cum lucrează cărbunarii, cărămidarii sau fierarii, dar şi cum funcţionează prima staţie de epurare ecologică din România, într-un tur cu căruţa al localităţii.
Din comunitatea săsească de la Viscri au mai rămas doar 25 de suflete, iar românii sunt şi ei foarte puţini. Astfel, satul pare mai degrabă locuit de străini.
Pentru turişti, localnicii şi-au reparat căruţele, le-au vopsit cu verde, ca odinioară, şi le-au împodobit. Mai mult, la Viscri, atelajele vor ţine loc şi de taxiuri, iar transportul va costa doi lei de persoană. Deocamdată, însă, oamenii le pun la dispoziţie doar pentru turul satului, pentru care sunt plătiţi cu 60 de lei.