Turnul bisericii fortificate din Brădeni era locul unde sătenii își țineau, cu secole în urmă, proviziile. La primele două niveluri, oamenii aveau, agățate de grinzi din lemn, hălcile de slănină. Următoarele două niveluri serveau drept camere de depozitare pentru lăzile în care sătenii își țineau grâul, făina și bucăți de cârnați afumați.
În fiecare duminică, după slujbă, sătenii din Brădeni urcau în podul bisericii și își luau provizii pentru următoarele șapte zile. Fiecare familie avea lada ei de provizii și nimeni nu se înfrupta din bucatele altcuiva.
Colecția este unică în România prin numărul de obiecte de tezaur: 120 de lăzi săsești, cele mai vechi datând din secolul al XV-lea. Foarte puține au păstrat inscripționat și anul în care au fost construite. În unele dintre lăzi, sătenii își păstrau chiar și hainele și obiectele de valoare.
"Putând fi văzute de ceilalți săteni, sigur că fiecare tindea să aibă cea mai frumoasă și îngrijită ladă. Astfel se face că multe dintre lăzi au fost ornamentate cu picturi bogate", povesteşte preotul paroh Reinhardt Boltres.
Biserica fortificată din Brădeni este și astăzi un punct de sprijin pentru oamenii din sat. Fântâna săpată chiar în interiorul bisericii, este folosită până în zilele noastre.
În ciuda comorilor pe care le adăpostește, biserica este rar vizitată de turiști. În plus, în Brădeni nu a mai rămas nicio familie de sași, asa ca nu se mai tin nici slujbe.