Schiorii au încă un motiv să meargă în vacanţe în România. Primăria Sinaia a inaugurat noul tronson al telegondolei. Dacă până acum instalaţia primăriei ajungea doar până la cota 1400, acum noua linie face legătura între platoul situat la cota 1400 şi zona Muntelui Furnica, la peste 2000 de metri altitudine.
"Staţia superioară a liniei de telegondolă este situată la 2062 de metri altitudine. Turiştii ajung aici după o călătorie de aproximativ doi kilometri, cu o viteză de 21 de kilometri pe oră", Claudiu Loghin, reporter Digi24 Braşov.
"Este instalaţia construită la cel mai mare abrupt şi cel mai mare unghi din România, 45 de grade, un proiect unic în acest moment în ţară", Bogdan Fălcescu, director societate de transport.
Constructorii spun că linia de telegondolă poate funcţiona până la viteze ale vântului de 60 de kilometri pe oră. Instalaţia este dotată cu sisteme moderne de recuperare a călătorilor, în caz de defecţiune.
"Odată ce instalaţia se opreşte, din cauza oricărui defect, în 99,5 la sută din cazuri poţi aduce oamenii înapoi în staţii. În restul de 0,5 la sută din situaţii, trebuie să cobori oamenii la pământ, cu ajutorul corzilor", Thomas Schubert, director de vânzări, firmă producătoare.
Înălţimea maximă a liniei faţă de pământ este de 120 de metri, în zona Valea Brazilor. Instalaţia poate duce pe crestele munţilor până la 1500 de turişti pe oră.
"O investiţie bună pentru noi", turistă.
Primul tronson al telegondolei din Sinaia a fost construit în urmă cu 9 ani. Atunci autorităţile au încercat să convingă investitorul privat, care deţinea la acea vreme linia de telecabină care porneşte de la 1400 la cota 2000, să permită folosirea aceluiaşi skipass pentru ambele instalaţii. Negocierile nu au avut însă succes.
"Aveam o telecabină veche de 40 de ani, unde stăteai peste o oră la coadă. Din acest moment poţi, din Sinaia până sus, în domeniul schiabil, la cota 2000, să faci maxim 15 minute", Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia.
Costul unei urcări pe noul tronson, de la cota 1400 la cota 2000, este de 20 de lei pentru adulţi şi 13 lei pentru copii. Iar un abonament pentru o zi întreagă, urcări nelimitate, costă 140 de lei.
Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Mihai Stan