În 27 octombrie, pe drumul naţional 11, manifestanţii vor forma un lanţ uman ce se va întinde pe 45 de km, iar cel mai probabil, un sens de circulaţie va fi blocat cel puţin cinci ore. Astfel că, reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale au cerut o taxă pentru activităţi culturale, artistice şi sportive.
Legea spune că taxa se calculează în funcţie de distanţa ocupată şi în raport cu distanţa pe care se desăşoară manifestarea. Astfel că organizatorii marşului secuiesc ar trebui să plătească aproximativ 2.800 de euro, bani pe care, spun ei, nu ar trebui să îi achite.
"Legea nu se referă la demonstraţii. Legea se referă doar la manifestaţii culturale şi sportive. Vrea să ne scoată banii pentru liberă exprimare. Normal că nu vom plăti", afirmă Gazda Zoltan, organizatorul marşului.
La marele marş secuiesc sunt aşteptaţi peste 100.000 de oameni, atât din ţară, cât şi din Ungaria. Tocmai de aceea organizatorii vor pune la dispoziţie autocare şi trenuri speciale pentru cei care vor să participe.
Prin acest marş, maghiarii din Transilvania îşi doresc să tragă un semnal de alarmă împotriva proiectului de regionalizare şi să ceară din nou autonomia Ţinutului Secuiesc.