Zeci de pini din inima rezervaţiei Dealul Lempeş au fost puşi la pământ în ultima săptămână.
"Arborii au fost doborâţi din puncte răspândite pe întreg dealul. O parte a acestora au fost scoşi din pădure, aduşi pe latura de sud vest a rezervaţiei şi pregătiţi să fie încărcaţi", relatează reporterul Digi24 Braşov, Claudiu Loghin.
Dealul Lempeş este una din cele mai bogate rezervaţii din judeţul Braşov. Numeroase specii de plante rare se întind pe o suprafaţă de peste 270 de hectare. Peisajul vorbeşte de la sine despre farmecul locului şi este unul din motivele pentru care iubitorii rezervaţiei au fost revoltaţi de tăierile de pini.
"Este a doua oară când defrişează, am mai vorbit cu oamenii de la preventoriu, de acolo, bolnavii de acolo, e a doua oară când taie", a spus Radu Săvuţiu, localnic.
Rezervaţia este administrată de un ONG şi de Direcţia Silvică Braşov, prin Ocolul Silvic Teliu. Administratorii spun că au fost nevoiţi să taie pinii pentru că arborii au fost atacaţi de trei specii de insecte parazit.
Administratorii rezervaţiei spun că pinii au fost distruşi de insecte din cauza secetei prelungite din 2011 şi 2012. În 2013, Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice a luat probe din pădure. Un an mai târziu, a fost nevoie de un ordin de ministru, pentru ca administratorii rezervaţiei să se poată apuca de lucru. Contaminările au afectat aproape 14 din cele 274 de hectare ale rezervaţiei. Acum, peste 500 de arbori sunt uscaţi şi trebuie tăiaţi.
"Gândacii de scoarţă, care sunt nişte organisme oportuniste, care atacă şi se dezvoltă masiv în aceste condiţii au atacat şi arborele de pin şi au contribuit la uscarea lor masivă", a declarat Dănuţ Chira, cercetător ICAS Braşov.
"Din cauza secetei prelungite din anul 2011 şi care s-a manifestat şi în anul 2012, arborii de pin au fost devitalizaţi, au avut o dezvoltare lâncedă şi au fost foarte vulnerabili unor atacuri de ciuperci şi insecte", a spus Tiberiu Gyorgy, sef Ocolul Silvic Teliu.
Administratorii Rezervaţiei Dealul Cetăţii - Lempeş spun că nu vor planta nimic în locul arborilor doborâţi deoarece tăierile sunt izolate şi nu afectează pădurea, în ansamblu.
Reporteri: Sorina Secelean, Claudiu Loghin
Operatori: Zoli Racz, Lucian Păculea, Alex Apetroae