Mihai Vlădărean deţine 5 hectare de teren la Bod, pentru care foloseşte, anual, jumătate de tonă de motorină. Ar fi putut beneficia de subvenție pentru combustibil, însă a renunțat pentru că nu are timp să se plimbe ca să obţină toate actele necesare pentru a deveni persoană fizică autorizată.
"Era un ajutor destul de bun, dar este atâta birocrație", ne spune Mihai Vlădărean
La fel au făcut şi alţi mici fermieri care au preferat să renunţe la cei 1,39 lei pentru litrul de motorină. "Decât să fac acte pentru motorină, pentru atâtea câte îți trebuie, mai bine mă lipsesc", spune un alt fermier din Bod.
Potrivit noilor reglementări, ca să poată beneficia de subvenţie, micii fermieri trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală.
Procedura durează câteva zile, iar costurile se ridică la 500 de lei.
"Ca și documente fermierul are nevoie de copia după cartea de identitate, dovada unui spațiu acolo unde va avea sediul social sau sediul profesional și foarte important este o diplomă de calificare, pentru că, în baza acelei diplome de calificare, ne vom desfășura activitatea economică viitoare", declară Loredana Reciu, director direcția programe inițierea în afaceri Camera de Comerț și Industrie Brașov.
În plus, o dată deveniţi persoane juridice, fermierii vor trebui să plătească impozit pe venit dar şi contribuţia la sănătate şi la pensii. Cei care doresc să obţină subvenţia îşi pot depune actele la Registrul Comerţului pentru a devani PFA, până la data de 13 decembrie.