Sergiu Popescu are 27 de ani. Astăzi, când s-a dus la medicul de familie, a aflat că suferă de hipertensiune arterială. Nu l-a suprins vestea, pentru că ştie că stresul zilnic, orele puţine de somn şi mesele neregulate nu îi fac deloc bine. Tânărul spune că atunci când este foarte obosit, simte că ameţeşte.
"M-am obişnuit cu timpul, nu mai am nicio problemă pe tema asta", ne spune Sergiu Popescu.
De acum încolo, Sergiu trebuie să ia un tratament permanent pentru a ţine sub control valoarea tensiunii arteriale.
Majoritatea bolnavilor cronici au fost depistaţi si cu hipertensiune arterială. Cel mai grav este că vârsta la care este depistată această boală, a scăzut, spun medicii. Hipertensiunea mai este cunoscută şi ca ucigaşul tăcut, pentru că nu poate fi descoperită uşor.
"În general, observăm că simptomele pe care, noi le-am învăţat în facultate că ar apărea în primele săptămâni, luni ale bolii, de multe ori, nu apar. Mă refer la hipertensiune arterială, ameţeli, anumite modificari ale câmpului vizual sau modificări auditive", declară Cristina Dăscălescu, medic de familie.
Societatea Română de Hipertensiune vrea să organizeze un curs de educare a medicilor, asistentelor medicale și a unui grup de pacienți. Asta, după ce medicii au constat că doar un sfert dintre pacienții români, diagnosticați cu hipertensiune arterială, se ţin de tratamentul prescris. Restul, fie nu iau medicamentele corect, fie nu le iau tot timpul.
Ultimele statistici arată că în România, 62% din decesele înregistrate sunt cauzate de boala cardiovasculară. Doi din trei români mor de afecțiuni cardiovasculare, dintre care cea mai frecvent întâlnită este hipertensiunea arterială.