În 31 martie 2011 Spitalul Municipal din Codlea ar fi trebuit să îşi pună lacătul pe uşi. O mână de oameni, trei medici şi câteva asistente, au luptat pentru ca unitatea să supravieţuiască, au continuat să facă gărzi şi au păstrat deschisă secţia de Urgenţe, chiar dacă doar pentru 14 ore pe zi.
"A fost o revoltă generală în perioada respectivă şi din partea populaţiei. Practic, în perioada respectivă, nu am fost închişi, dar am avut sistarea finanţării de la Casa de Asigurări de Sănătate ", susţine Claudia Coste - manager Spital Codlea.
"Au fost cazuri în care Salvarea lua cetăţenii din Codlea şi îi ducea la Făgăraş. UPU din Braşov era foarte aglomerat, că în aceeaşi perioadă s-a desfiinţat şi Spitalul din Săcele ", afirmă Virgil Urdea- viceprimar Codlea.
Preţ de şase luni, cadrele medicale au făcut voluntariat. Medicamentele şi materialele sanitare le cumpărau sau le primeau, prin sponsorizări, de la farmacii şi firme private din Codlea. Ioan Drăghici este unul dintre medicii care au fost obligaţi să părăsească spitalul în 2011.
"Am avut de ales între Piatra Neamţ şi Ploieşti. Sigur că am ales Ploieştiul, dar nu a fost bine, pentru că nu poţi să stai departe de casă, să faci naveta de acolo ", povesteşte Ioan Drăghici - medic primar chirurgie şi ortopedie pediatrică.
Consiliul Local a dat în judecată Ministerul Sănătăţii, iar în 25 octombrie 2011 spitalul a obţinut dreptul la finanţare din partea CAS. Doctorul Draghici s-a reîntors la Codlea, deşi spitalul era într-o continuă luptă cu sistemul. Aparatura era veche si neperformanta, si a durat trei ani pana cand medicii au primit echipamente noi. Cel mai mult se bucura acum localnicii.
"Închiderea acestui spital ar fi fost un dezastru, practic, ne-ar fi paralizat cu totul, mulţi oameni, din imposibilitatea de a ajunge la Braşov sau în altă parte, ar fi murit acasă ", este de părere un pacient.
"Nici nu ştiţi ce mult ne bucurăm că acest spital s-a redeschis, pentru că este foarte necesar, mai ales în zona noatră, unde clima este cum este ", susţine un alt pacient.
280.000 de euro din suma alocată pentru aparate au venit de la Ministerul Sănătăţii, iar restul, peste 30.000, de la Consiliul Local Codlea. Acum spitalul municipal Codlea deserveşte peste 40.000 de locuitori din oraş şi din comunele învecinate.