Vasile Chisăliţă locuieşte în centrul vechi al oraşului. Bărbatul ar trebui să plătească pentru reabilitarea clădirii în care stă, însă situaţia financiară nu îi permite o asemenea cheltuială.
"Eu singur mi-am făcut aici în limita posibilităţilor, afară însă... Nu are nimeni bani. Aici, noi suntem cei mai tineri la 60 şi ceva de ani", spune Vasile Chisăliţă - proprietar.
Locuitorii din centrul vechi sunt nedumeriţi în legătură cu modul în care ar trebui să-şi reabiliteze clădirile.
"Nu ştim absolut nimic trebuie să vină cineva să ne explice să stea de vorbă cu oamenii din curte, cum să facem, ce procedee sunt că aşa nu ştie nimeni absolut nimic", a spus un alt braşovean.
Multe imobile din centrul vechi sunt monumente istorice, iar costurile reabilitării lor sunt mai mari decât pentru o clădire obişnuită şi asta pentru că trebuie să se păstreze arhitectura. În funcţie de complexitatea lucrării, pentru refacerea unei astfel de faţade, costurile variază între 40 şi 200 de euro pentru un metru pătrat.
"O astfel de reabilitare ţinând cont că trebuie refăcută toată decoraţia, toate elementele stilistice, astfel încât să rămână exact cum a fost. Costă în funcţie de complexitatea nivelului faţadei, se fac cu materiale clasice, pe bază de var", este de părere Marius Daniliuc - arhitect.
În urmă cu doi ani, o femeie a murit pe strada Lungă după ce o parte din acoperişului unei clădiri degradate a căzut peste ea. Pentru a încerca să evite astfel de accidente autorităţile au încercat să ia măsuri.
Pentru a-i determina pe oameni să-şi renoveze imobilele reprezentanţii municipalităţii au trimis somaţii către proprietarii clădirilor cele mai afectate.
"I-am avertizat pe proprietari că sunt răspunzători de starea faţadelor, vorbim de clădirile care se învecinează cu domeniul public şi aici vorbim de toţi proprietarii pentru că unii nu îneţeleg că faţada este ca şi acoperişul este proprietatea comună şi chiar dacă nu locuiesc ei la stradă şi locuiesc în curte, şi ei sunt răspunzători de integritatea acestei faţade", a declarat Sorin Toarcea - purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
Au fost trimise deocamdată, 100 de somaţii. Cei care nu se vor apuca de renovarea clădirilor riscă amenzi de până la 5.000 de lei.