Poate vă întrebaţi ce legătură este între munca în domeniul IT şi folosirea timpului liber pentru efortul de a repune pe şine un vechi trenuleţ cu aburi. L-am întrebat chiar pe omul vizat de întrebare.
"Pasiunea oricărui copil e să se joace cu trenulețele. Na, io-s un copil mai mare", spune Mihai Blotor - preşedintele Aociaţiei Prietenii Mocăniţei.
Visul lui Mihai Blotor nu e deloc o copilărie, ci un proiect generos susţinut de mulţi voluntari. Munca lor înseamnă inclusiv întreţinerea terasamentului. Deocamdată, cu sprijinul prietenilor şi al voluntarilor, a reuşit un compromis. Acela de a lansa pe circuit o motodrezină, care face deliciul turiștilor.
Vagoanele cu banci din lemn sunt acţionate cu un banal motor de Trabant. Culmea e că ideea iniţială nici nu avea legătură cu turismul, ci cu hoţii care făceau prăpăd.
"Ne-am dat seama că, ca să putem merge mai departe, ca să putem inspecta linia, să mai oprim din furturi, ne trebuie ceva cu care să ne deplasăm mai repede pe şine. Unul din voluntarii noştri de la Arad, din noii voluntari, s-a hotărât să facă o motodrezină, cu un motor de Trabant, pe care-l avea acasă şi asta a rezultat", povesteşte Mihai Blotor.
Mihai pledează pătimaş pentru readucerea la viaţă a Mocăniţei din care au rămas doar şinele întregi. Locomotivele au fost vândute, iar vagoanele sunt distruse de timp, rugină şi nepăsare. Dar Mihai şi ceilalţi voluntari nu şi-au pierdut speranţa că vor schimba situaţia.