SIBIU. Loc de distracţie abandonat

Data publicării:
STATIUNE ABANDONATA

Zona de agrement Sărături de află la aproximativ 10 kilometri de oraşul Agnita. Într-un peisaj cu dealuri verzi şi păsări cântătoare, odinioară zona era mereu plină de oameni mai ales în perioada sărbătorilor. Localnicii din Agnita şi din comunele învecinate mergeu la Sărături fie la iarbă verde, fie la cabanele construite de saşi prin anii 20.

"În cabane, pe lângă cabane erau flori, foarte frumos era", spun un localnic.

După Revoluţie, locul nu a mai fost întreţinut, aşa că a fost uitat de oameni. Cabanele sunt acum în paragină, iar izvoarele cu apă sărată sunt ascunse prin vegetaţia sălbatică.

Izvorul cu apă sărată, care de altfel dă şi numele zonei, a devenit aproape inexistent. A mai rămas doar o simplă ţeavă din care abia mai curg câţivba stropi de apă sărată, iar de jur împrejur este o mlaştină care face accesul aproape imposibil.

Terenul şi cabanele au aparţinut saşilor şi Bisericii Evanghelice, iar în 1945 întreaga zonă a fost naţionalizată. Imobilele au fost date întreprinderilor de stat care le-au folosit ani buni ca şi case de vacanţă. Toate aceste proceduri, însă, au fost făcute fără acte. Biserica Evanghelică încearcă de 10 ani să reintre în proprietatea zonei de agrement Sărături, însă nu poate tocmai din cauza situaţiei juridice incerte.

"Biserica, ca instituţie, au primit suprafaţa echivalentă a terenului din zona Sărături, pe altă lege, în altă parte, au titlu de proprietate, ei recunosc şi legea nu ne mai permite să le dăm de două ori aceeaşi suprafaţă", a declarat Ionel Dragoman - primarul oraşului Agnita.

"( Reporter: Biserica Evanghelică are vreun gând, vreun proiect de reabilitare acolo? ) Concret, nu, şi din proprie putere aşa cum se prezintă situaţia la momentul de faţă nici nu cred că o să putem să rezolvăm ceva", a declarat Reinhardt Boltres - preotul Bisericii Evanghelice, Agnita.

Autorităţile locale spun investitorii privaţi care s-au arătat interesaţi să investească aici, au renunţat la planuri tocmai din cauză că zona nu a putut fi concesionată sau închiriată din cauza lipsei unui proprietar cu acte în regulă.

"Cu fonduri de la stat cred că ar fi foarte dificil. O investiţie privată cred că ar fi benefică", spune Radu Drăgan - manager adjunct GAL Microregiunea Hârtibaciu

În ultimii cinci ani, mai multe asociaţii au încercat revigorarea zonei şi au organizat tabere pentru copii ori diverse competiţii de off road. Niciun proiect însă nu a avut efectul scontat.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Răzvan Rădache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...