La nici o 100 de metri de centrul istoric al Sibiului, o clădire monument istoric, care datează din secolul al XV-lea, unde până în urmă cu puțin timp răsuna clopoțelul de intrare la cursuri, zace acum în paragină. Imobilul a găzduit Colegiul Pedagogic şi a fost retrocedat Bisericii Romano-Catolice.
Cele mai multe dintre clădirile retrocedate se află acum în proprietatea cultelor ortodox, romano-catolic și evanghelic. Noii proprietari recunosc că nu au bani să întrețină imobilele.
"O minoritate de 1% a Sibiului nu poate întreține, din fonduri proprii, școli pentru 99% din populația Sibiului", declară Kilian Dorr - prim-preot Biserica Evanghelică.
Chiar dacă mulţi dintre noii proprietari nu au dat elevii afară din clase, au perceput chirie pentru spațiile de învățământ.
"Suma achitată lunar pentru imobilele retrocedate, în care funcționează școli sau licee sau grădinițe din municipiul Sibiu este de aproximativ 68.000 de lei pe lună. Reamintim că această chirie nu se negociază, este o sumă care se stabilește în funcție cu o hotărâre de Guvern. Conform Codului Civil, proprietarului îi revine această responsabilitate, de a menține clădirea, de a o înțtreține și de a o păstra în condiții corespunzătoare", declară Mirela Gligore - purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.
Cu toate acestea, spațiile retrocedate sunt cele mai prost întreținute din întregul sistem. Multe dintre ele au geamurile sparte, pereții crăpați şi sunt un real pericol pentru copii. Este şi cazul şcolii generale din localitatea Arpaşu de Jos.
"N-am putut face investiții, ca să facem o modernizare completă a clădirii, am renunțat la partea de sus, că nu mai prezenta siguranță și ne-am limitat la aceste clase de la parter" spune Constantin Văcaru - primar Arpașu de Jos.
În multe cazuri, autorităţile au fost nevoite să găsească soluții de urgență.
"Pentru a compensa spațiile retrocedate sau în curs de retrocedare, consiliile locale fie au demarat construcții de imobile noi fie au procedat, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, la comasări de unități de învățământ", afirmă Livia Creţulescu - purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu.
Nu mai puțin de 28 de clădiri din județul Sibiu, în care funcționează unități de învățământ, se află în continuare în proces de revendicare. În niciuna dintre acestea, autoritățile locale nu au mai prevăzut investiții noi.