Peste 17.000 de arbori au fost tăiaţi în ultimul an din pădurile din municipiul Braşov, după ce au îmbătrânit şi s-au uscat. Cele mai afectate categorii au fost bradul, pinul şi molidul. Şi în rezervaţia naturală Tâmpa s-au uscat copaci. Specialiştii spun că arborii au rezistat cu greu secetei din 2011 şi 2012.
"Pe Tâmpa avem o uscare în masă pe partea sudică, pe versantul sudic, unde plantaţiile de pin negru şi pin silvestu au suferit intens de secetă", declară Dan Chira, cercetător ICAS Braşov.
Arborii uscaţi sunt vulnerabili în faţa gândacilor de scoarţă sau de lemn. Pericolul este ca aceşti gândaci să afecteze întreaga pădure.
Dacă pentru cei 17.000 de copaci uscaţi din pădurile din Braşov aprobările au venit cu uşurinţă, pentru doborârea celor 1.000 de pini uscaţi de pe muntele Tâmpa, reprezentanţii Regiei Pădurilor Kronstadt din Braşov aşteaptă aprobarea de la Ministerul Mediului de mai bine de un an.
Arbori uscaţi şi în pădurile din Râşnov
La Râşnov, 800 de molizi şi pini au fost tăiaţi din Ocolul Silvic al oraşului. Două hectare si jumătate de pădure a fost pusă la pământ. "Aici avem de-a face cu un arboret bătrân, de peste 100 de ani, aproximativ 110 ani, plantat în afara arealului de către austro-ungari", declară Adrian Apostu, şeful Ocolului Silvic Râşnov.
În locul arborilor tăiaţi vor fi plantaţi puieţi noi. În primavară, inspectorii silvici vor planta aici amestecuri de fag, gorun şi paltin, soiuri mai rezistente, care se adaptează mai bine zonei.