Satul cu zece oameni

Data publicării:
SAT PUSTIIU

Căminul cultural din Gherdeal a ajuns o ruină. Planşeul interior s-a prăbuşit, iar zidurile sunt şubrede. Multe din casele satului sunt, din păcate, în aceeaşi stare de degradare, pentru că proprietarii lor fie au murit, fie au plecat din ţară.

Aflat la 62 de kilometri de Sibiu, Gherdeal a fost mult timp un sat înfloritor. Avea două biserici, şcoală, cămin cultural, magazin şi peste 300 de localnici gospodari. Majoritatea erau saşi, iart asta încă se vede după casele mari, cu porţi din piatră şi curţi generoase.

„Acolo au fost patru copii, aici au fost vreo trei, aici au fost cinci, aici noi am fost şase, din jos au fost trei. Vă daţi seama, numai în colţul ăsta. Se umbla cu colindul, se făceau baluri, veneau din comună la noi, mergeam noi la ei, în Bruiu, la bal, cu shimbul, făceau piese de teatru, am avut tot am avut aici în sat, cămin cultural cu scenă, cu ... nu mai e nimic, praful s-a ales de toate", îşi aminteşte localnicul Nicolae Valeriu.

Depopularea satului a început în anii '70, odată cu plecarea la oraş a tinerilor. Imediat după Revoluţie, mulţi dintre localnicii saşi au emigrat în Germania, iar satul a rămas pustiu. Interesant este că liniştea localităţii ar putea însemna şi salvarea ei. Familii de la oraş sunt atrase de clădirile deosebite şi văd în Gherdeal refugiul ideal la bătrâneţe. Nicoleta Şandru are 65 de ani, a fost profesoară în Făgăraş şi de zece ani s-a mutat în satul pustiu, împreună cu soţul. Au cumpărat o casă cu 4.000 de euro pe care au renovat-o.

"Am căutat să menţinem pe cât s-a putut vechea arhitectură",  a spus Nicoleta Şandru.

Gospodăria Nicoletei Şandru este una din puţinele în care zidurile sunt întregi, iar seara se aprinde becul la fereastră. Potrvit ultimelor date, în vara acestui an, în Gherdeal mai locuiesc 10 oameni.


reporter: Claudiu Loghin
operator: Alex Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri