Pentru Sărbătoarea Mestecenilor, tinerii din comună s-au pregătit intens. Tradiţia este respectată cu sfinţenie, aşa cum a fost ea povestită de bătrânii satului.
"Mergem la fetele de măritat, le batem la uşă. Ele ne aşteaptă acasă cu ce vor ele, cu cozonac, cu bani, cu vin, după care facem o horă cu ele", Alexandru Chiţu - vătaf.
Zoritorii, îmbrăcaţi în costume populare, au pornit cu alai mare pe uliţele comunei.
"Ne bucurăm că putem menţine încă tradiţia vie şi sper să dureze încă 100 de ani cel puţin de acum încolo", Raymond - zoritor.
Fetele din comună i-au aşteptat bucuroase pe zoritori, mai ales că multe dintre ele speră să-şi găsescă alesul.
"(Reporter: Ce simbolizează asta pentru dumneavoastră?) Că în casa aceasta sunt fete de măritat. (Reporter: Şi o să se mărite în curând acum dacă au venit băieţii cu mesteceni?) Nu ştiu, să sperăm", localnic.
De câţiva ani, obiceiul a fost readus în atenţia tinerilor din comună, asta după ce multă vreme a fost dat uitării.
"Ferice de cei ce văd aşa ceva, deoarece este un obicei şi o tradiţie a noastră, a comunei Cristian şi suntem bucuroşi că se ţine", localnic.
"Baterea" de mesteceni la porţile fetelor de măritat precede Balul Mestecenilor, un eveniment mult-aşteptat de tineri, pentru că acolo se alege Prinţesa Balului, adică cea mai frumoasă fată din comună.
reporter: Mădălina Zamfir
operator: Dan Dascălu