Un astfel de exemplu este şi Sabina. Ea este în clasa a VI-a şi locuieşte cu bunica pentru că ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.
"Tata e plecat în Italia şi mama în Belgia. Reuşesc să vină să mă vadă când îşi iau concediul. Vorbim la telefon şi pe internet şi aşa mai trece dorul", povesteşte Sabina.
Unii copii trec mai uşor peste lipsa părinţilor, însă sunt cazuri în care absenţa părinţilor influenţează comportamentul şi evoluţia şcolară a elevilor. "Acei copii, am constatat că, într-adevăr au o traumă. Ei încearcă să fie altfel decât în aparenţă, dar stând şi studiind copilul respectiv îţi dai seama că el chiar are o problemă", a precizat profesoara Maria Radu.
Odată cu noile prevederi părinţii sunt obligaţi să anunţe, cu 40 de zile înainte de a părăsi ţara, în grija cui lasă copii, altfel vor putea fi amendaţi cu până la 1.000 de lei. Reguli sunt şi pentru dascăli, care s-ar putea alege cu dosare penale dacă vor mai trimite elevii la colţ, îi vor ţine in picioare sau să îi vor umili în vreun fel.
"Am încercat să le dăm avertismente scrise pe care le primesc elevii care au avut anumite abateri. Copiii sunt obligaţi să ducă acasă aceste avertisment şi părinţii trebuie să le semneze. La trei avertisemente le scădem nota la purtare", a declarat Alina Moiseanu, director al Şcolii Generale din Bod.
La rândul lor părinţii nu sunt de acord cu violenţa, însă cred că pedepsele sunt binevenite atunci când sunt justificate. "Eu cred că totul pleacă de la educaţie, dacă părinţii se implică, implicare 100% cu directoarea, dirigintele, învăţătorul, nu cred că se ajung la treburi din acestea", este de părere un părinte.
Profesorii care umilesc sau insultă elevii pot fi amendaţi cu până la 2.500 de lei.