Salvatorii montani sunt mereu pregătiți să acționeze indiferent de oră sau zi, în ciuda salariilor.
"Salvamontiștii montani sunt plătiți conform ordonanței zece pe trei grade de salarizare, gradul unu până la trei, înte 830 și 1.300 la care se adaugă sporul de vechime și indemnizațiile de accidente", a spus Nicolae Petrușca - contabil șef Salvamont Brașov.
Consiliul Județean Brașov a stabilit că la salariul salvatorilor montani se adaugă indemnizații pentru intervenții pe pârtiile de schi, în zone din afara traseelor montane dar și pentru zilele de patrulare. Aceste indemnizații nu depășesc 45 de lei de persoană, indiferent de gradul de periculozitate a intervenției. Personalul insuficient și dotările învechite sau inexistente sunt de asemenea probleme cu care salvamontiștii se confruntă. La Săcele de exemplu ar trebui să fie șase angajați dar sunt doar patru.
"În primul rând noi nu avem nici măcar un sediu în Săcele, ne-ar prinde bine un refugiu lângă Cabana Piatra Mare unde să ne putem duce echipament și să putem interveni în condiții decente și lipsa resurselor umane este o mare problemă", spune Adrian Benga - coordonator echipă salvamont Săcele.
Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România a făcut demersurile necesare la Guvern pentru a obţine recunoaşterea statutului salvatorului montan dar şi pentru condiţii mai bune de muncă.
"Demersul principal a fost ca meseria asta de salvator montan să fie cuprinsă în meseriile cu risc care pot scoate la pensie oamenii mai repede de 65 de ani întrucât un salvator montan nu-l mai poţi trimite în acţiune că rişti să păţească ceva", spune Mircea Opriş - preşedintele ANSMR.
Coordonatorul salvatorilor montani de la Victoria a fost voluntar mai bine de zece ani până să fie angajat ca salvamont. Siguranţa victimei pe care o salvează este pentru el principala prioritate.
"Datoria noastră este să-l imobilizăm pe targă și să-l transportăm în siguranță până la baza masivului. Acolo de obicei ne așteaptă un echipaj SMURD sau o ambulanță, îl predăm și aici misiunea noastră s-a încheiat", precizează Radu Bunea - salvamont șef Victoria
La orice oră din zi sau din noapte dacă sunteți în impas pe munte sau aveți nevoie de ajutor puteți apela numărul de urgență 112 sau apelați 0-salvamont pentru a intra în legătură direct cu dispeceratul salvatorilor montani.
Reporter: Daniel Popescu
Operator: Claudiu Simu