Cinci militari specializaţi în acţiuni de căutare în zone foarte greu accesibile sunt în permanenţă pregătiţi să intervină, în cazarmele celor trei batalioane de manevră din structura Brigăzii 2 Vânători de Munte Braşov. Ei compun echipa rapidă de intervenţie şi sunt primii care trebuie să ajungă la locul misiunii.
Astăzi, militarii Batalionului 21 Predeal au simulat intervenţia pentru salvarea unui schior surprins de avalanşă într-o zonă periculoasă de versant, din masivul Bucegi. Membrii echipei rapide au cerut sprijin imediat ce au ajuns la locul avalanşei. Iar de la unitate a fost trimisă rapid în teren o echipă extinsă. Structurile militare de salvare au la dispoziţie echipament complet pentru toate tipurile de misiuni pe munte şi folosesc camioane militare cu trei punţi şi tracţiune integrală.
"Membrii echipei de căutare şi salvare ai Batalionului 21 din Predeal pot participa la căutare şi salvare din avalanşă, pot localiza turişti rătăciţi sau turişti răniţi pe timpul deplasării lor iîn teren muntos", a precizat lt. col. Ioan Pintiuţă, şeful operaţiilor Batalionul 21 VM Predeal.
Brigada 2 are câte o echipă de 21 de salvatori militari la fiecare batalion de manevră din structură, la Predeal, Câmpulung Muscel şi Curtea de Argeş.
"Ce ne ajută foarte mult este faptul că militarii care compun aceste echipe au participat la teatrul de operaţii din Afganistan şi faptul ca pregătirea sanitară specifică misiunii se poate aplica şi aici în cele mai bune condiţii", a spus lt. col. Dorinel Cotea, purtător de cuvânt Brigada 2 Vânători de Munte Braşov.
În prezent, trei structuri au, în România, atribuţii şi echipe de intervenţie pentru salvările în zone greu accesibile: Salvamont, Ministerul Apărării şi Jandarmeria Montană. Salvatorii din unităţile de vânători de munte sunt trimişi la intervenţie la cererea autorităţilor locale şi cu aprobarea rapidă a structurilor de comandă din Statul Major al Forţelor Terestre.
Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Lucian Păculea