Roboţii viitorului

Data publicării:
ROBOTI

Lucian are doar 29 de ani. După ce a terminat facultatea de Management şi-a dat seama că diploma nu a venit la pachet şi cu un loc de muncă.

 "În realitate, nu suntem ca un electrician sau ca un mecanic sau ca un proiectant. Noi trebuie să ne putem adapta. Fie că e vorba de producţie, servicii sau comerţ", Lucian Ulmanu, antreprenor.

Hotărât că nu vrea să plece din ţară Lucian s-a apucat împreună cu câţiva prieteni, ingineri electronişti, să construiască utilaje industriale şi roboţi. Rolul acestora este să ajute fabricile să-şi reducă costurile şi să aibă o producţie mai eficientă.

"Dacă nu se eficientizează producţia, atunci toate locurile de muncă din acea fabrică vor fi în pericol, pentru că acea fabrică nu mai este atât de competitivă ca cea din străinătate, care a implementat automatizări", Lucian Ulmanu, antreprenor.

Lucian are acum nouă angajaţi full time, trei part-time şi vro câțiva colaboratori.

"Fiecare membru din echipă trebuie să cunoască un pic şi din face celălalt, pentru că este interacţiune. Nu pot să zic, am făcut chestia asta şi gata, nu mai intervine cu nimic", Ştefan Negroiu, director tehnic. 

Dar pentru a construi fabrica pe care o azi la Brașov, Lucian a avut nevoie de 200 de mii de euro. Timp de trei ani a făcut alarme industriale, alarme de perimetru și așa a făcut rost de acești bani.

"Înainte de asta nu am avut bani, am avut numai datorii. Am pornit nu de la zero, ci de la minus", Lucian Ulmanu, antreprenor.

Acum nu mai face față comenzilor. Iar un robot prototip pentru industria auto îl vinde și cu 300 de mii de euro. Este însă cu o sută de mii de euro mai ieftin decât un robot similar făcut în Germania. După ce prototipul este acceptat, fabrica lui Lucian introduce robotul în producția de serie.

Potrivit unui raport Bloomberg, Audi, BMW şi Mercedes vor readuce în fabrici oameni şi vor înlocui roboţii. Problema nu este că roboţii s-ar mişca prea încet, ci că unele modele de maşini, mai scumpe, au nevoie de anumite detalii de fineţe pe care doar omul le poate detecta. Vă vine sau nu să credeți, la cei 29 de ani ai săi, patronul unei fabrici de roboți știe cel mai bine asta.

"Resursa umană este cea mai importantă resursă dintr-o firmă. + 05.08 - 05.11 Robotul este destul de limitat, deşi pare destul de sofisticat. Nu poate să echivaleze sinteza şi gândirea unui om. Nu ar putea fi niciodată un electrician un robot", Lucian Ulmanu, antreprenor.

Reporter: Mădălina Zamfir
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...