Uimiţi de rezultatele extrem de slabe obţinute în urma simulării din acest an, majoritatea profesorilor sunt de părere că elevii nu sunt deloc interesaţi să înveţe şi că nu iau în serios această etapă din pregătirea lor pentru examenul maturităţii. Unii elevii nici nu îi contrazic. Mulţi sunt de părere că cei 12 ani de şcoală nu trebuie neapărat încheiaţi cu examenul de bacalaureat.
"Nu vreau să dau bacalaureatul. Cu sau fără el, tot aia e", a spus o elevă care nu a obţinut notă de trecere.
"Foarte mulţi dintre elevii noştri au intrat cu note de 1 şi de 2. Deci nu prea avem ce cere. Note de trei, patru, reprezintă totuşi un progres la ei", a declarat Mariana Marcu - directorul Colegiului Tehnic "Transilvania" din Braşov.
Chiar şi cel mai bun liceu din Braşov a avut excepţiile sale. Aici, toţi elevii de clasa a XII-a au participat la simulare, deşi nici unul nu a obţinut vreo notă de 10. La clasa a XI-a au participat la simulare 87% dintre elevi.
"Contează foarte mult succesul pentru elevii de aici şi decât să meargă şi să ia un 5 sau un 6 au considerat că mai bine să nu participe", a spus Dorel Agache - directorul Colegiului Naţional "Andrei Şaguna", Braşov
Au fost licee unde promovabilitatea nu a depăşit un procent. "Nici un liceu nu are un procent de promovabilitate de 100%. În schimb, din păcate, avem vreo şase care nu au nici un candidat care să fi luat măcar nota 5", a declarat Maria Szabo - inspector general adjunct, ISJ Braşov.
Ca să îi ajute pe elevi, profesorii le stau la dispoziţie cu ore de meditaţii. Anul trecut, absolvenţii de liceu au avut posibilitatea să se pregătească alături de profesori din cadrul Universităţii "Transilvania" din Braşov şi probabil acelaşi lucru se va întâmpla şi anul acesta.