Repartitoarele care măsoară consumul de agent termic din apartamente au fost întotdeauna subiect de dispută.
"Repartitorul nu e aparat de măsură. Mie nu îmi măsura nimica, mie nu îmi spunea nimica. Repartitorul este influenţat de tot felul de factori. O perdea pusă peste el, sau un obiect care-l obstrucţionează, o temperatură pusă lângă el, diferită de cea a mediului ambiant, deci nu sunt perfecte", spune Nicolae Aldea - preşedinte asociaţie de locatari.
"La început au fost utile, până s-au şmecherit unii. Dar momentan nu recomand la nimeni, pentru că, o dată se plăteşte şi citirea: 7 lei de repartitor. Dacă omul are 3-4 repartitoare, 28 de lei numa ca să dea o hârtie", spune Costică Ilie - preşedinte asociaţie de locatari.
De anul viitor, folosirea lor devine obligatorie pentru cei care mai sunt racordaţi la sistemul centralizat de alimentare cu agent termic. Oamenii trebuie să le instaleze pe cheltuiala lor, lucru care a stârnit nemulţumirea multora dintre ei.
"Acest mecanism s-a dovedit ca în momentul în care s-au pus aceste repartitoare de căldură nu au adus o îmbunătăţire ci au dus la un haos şi mai mare în tot ceea ce înseamnă calcularea energiei termice într-un bloc in care există mai multe apartamente. Nu se poate să vină legiuitorul şi să-mi impună, în cadrul unei proprietăţi private, nişte reguli de organizare", a declarat Sorin Mierlea - preşedinte Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România.
Pe de altă parte, există şi barşoveni care consideră că repartitoarele sunt eficiente şi reflectă corect consumul de agent termic.
"Neexistând repartitor, ne întoarcem la situaţia dinainte de '89, când se plătea agentul temic la suprafaţă de apartament. Nu conta, ai nevoie de căldură, nu ai nevoie de căldură, trebuia să plăteşti la suprafaţa apartamentului", spune Radu Gavril - preşedinte asociaţie de locatari.
Normativul european are ca scop reducerea risipei de energie la consumatorii care folosesc sistemul centralizat de încălzire. Pentru asta există două variante: fie implementarea unui sistem pe vericală, unde fiecare apartament este contorizat individual, fie instalarea de repartitoare, soluţie care este mult mai ieftină.
Reporteri: Claudiu Loghin, Liviu Beju
Operatori: Zoltan Racz, Lucian Păculea