"Ideea de bază este, bineînţeles, cartea cu poveşti, este o carte din care creşte teiul cu pupăza şi personajul principal care urcă pe copac...", Farcas Ferencz - maestru cofetar.
Farcas Ferencz a lucrat 10 ani într-o cofetărie renumită din Budapesta. Acum este maestru cofetar în Sfântu Gheorghe. La fiecare participare la Expoziţia Internaţională GastroPan, creaţiile lui au luat premiul I.
"Anul trecut a fost "monumente istorice din România". Cu Castelul Peleş. R: Viaţa la ţară ce v-a inspirat? Chiar viaţa la ţară. R: Ce aţi creat atunci? A fost o gospodărie de ţară, cu tot ce se găseşte acolo, cu animale, cu de toate, cu fântâna şi cu babele care stau în faţa porţii", Farcas Ferencz - maestru cofetar.
Pentru tema de anul acesta, cofetarul s-a documentat temeinic. A studiat personajele lui Creangă atent iar caracterul lor a fost redat fidel în scena sculptată din aluat. Trei săptămâni au durat până la montajul final.
"Este un aluat de panificaţie care conţine trei feluri de făină: făină de grâu, făină de ovăz şi făină de hrişcă", Farcas Ferencz - maestru cofetar.
Acesta nu este singurul premiu obţinut de brutăria din Sfântu Gheorghe la expoziţia dedicată produselor de panificaţie.
"Din şapte ediţii am participat la patru ediţii cu creaţia artistică, am câştigat locul I la toate cele patru ediţii. Am câştigat de două ori cu cea mai bună pâine din România, de patru ori am luat locul II şi o dată locul III", Laszlo Dioszegy - patron firmă panificaţie.
Antreprenorul produce zilnic 24 de tone de produse de panificaţie - o mie de produse de patiserie şi de două ori mai multe pâini, care ajung în 12 judeţe din ţară. Preparatele de aici sunt gustate zilnic de aproximativ 90.000 de oameni.
Brutăria din Sfântu Gheorghe este cea mai mare din Transilvania, cu o cifră de afaceri de opt milioane de euro. Are 250 de angajaţi, 20 de magazine proprii în patru judeţe din ţară şi contracte cu peste 1000 de magazine mici, însă nu vinde în niciun supermarket.
Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Alexandru Apetroae