Programul se adresează tinerilor care au între 14 şi 25 de ani, iar scopul este să îi facă să îşi depăşească limitele şi performanţele. Cei care acceptă provocarea se trebuie să să se implice în activităţi de voluntariat, activităţi sportive, să-şi dezvolte anumite abilităţi personale sau să dea dovadă de spirit de aventură.
"Îmi amintesc prima dată în Africa, de fapt în Kenia, momentul în care am urcat pe muntele Kenia. Şi are aproape 5.000 de metri... şi eram mizerabil atunci... ud, murdar, frig... am vrut la mama... Am aflat apoi că aceste experienţe de viaţă vă vor ajuta să dezvoltaţi calităţi personale desăvârşite, inspiraţionale şi motivaţionale", a spus Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României.
"Nu am o reţetă magică. Sunt lucruri simple. De fapt, lucrurile de valoare sunt lucruri simple. Motoraşul succesului meu nu este altceva decât pasiunea", a spus Ştefania Ursică - fostă olimpică la geografie.
Programul se desfăşoară pe mai multe etape, iar activităţile din cadrul fiecărui nivel trebuie să fie finalizate până la împlinirea vârstei de 25 de ani. Cei care reuşesc să ducă proiectul până la final, primesc un certificat special, considerat o realizare non-academică de elită.
"E vorba şi despre o dezvoltare completă, pentru că programul este astfel creat încât să dezvolte tânărul pe toate laturile şi oferă de asemenea abilităţile şi competenţele necesare pentru ca tânărul să fie pregătit pentru viaţa profesională care-l aşteaptă şi pentru viaţă independentă", a precizat Mihaela Stanciu - coordonator național al programului.
"Investim timpul nostru în viitorul nostru şi asta înseamnă tinerii. Programul The Duke of Edinburgh International Award, cred eu, va fi şi este cel mai bun program în România pentru tineri, pentru educaţie, cultură, voluntariat şi mai multe lucruri care vor fi foarte folositoare pentru fiecare participant", a precizat Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României.
La nivel internaţional, programul The Duke of Edinburgh International Award se desfăşoară din 1956, sub patronajul casei regale din Marea Britanie. În România a fost introdus în anul 1991, dar a început să se dezvolte după 2011. Din 2013, proiectul din ţara noastră este patronat de Principesa Margareta a României.
Reporter: Liviu Beju
Operator: Răzvan Rădache