Legea spune că, după căştigarea proceselor, profesorii trebuie să îşi primească restanţele în tranşe ce se întind pe o periadă de patru ani. Printre ei se află şi Alin David, profesor inginer la Colegiul tehnic de Transporturi, cu o experienţă de peste 20 de ani la catedră. Doar în acest an, are de recuperat, prin sentinţă definitvă, peste 1.500 de lei de la stat. Aştepta cu sufletul la gură banii, dar a aflat că nu vor veni prea curând.
"Din păcate nu este normal să se întâmple aşa ceva. fără să mai punem la socolteală faptul că statele de plată erau deja gata, urmau să se primească sumele, dar ordinul a sosit în ultimul moment si au fost suspendate plăţile", afirmă Alin David, profesor.
Doar la Colegiul Tehnic de Transporturi sunt peste 100 de profesori în această situaţie. Cei mai mulţi dintre ei au de recuperat banii aferenţi anului 2008, atunci când salariile profesorilor au fost majorate cu 50%.
"Banii trebuiau să vină astăzi, s-au întocmit statele de plată, am primit şi valoarea în sine, după care, înainte cu 24 de ore am aflat că nu mai este valabil acel stat de plată", declară Iulia Băiaşu, profesor la Colegiul Tehnic de Transporturi.
Reprezentanţii federaţiilor sindicale nu înţeleg de ce au fost stopate plăţile, din moment ce sentinţele date de instanţă sunt definitive şi irevocabile. Mai mult, problemele au fost semnalate doar la unităţile de învăţământ din municipiu, nu şi la cele din judeţ.
Acum, o comisie formată din reprezentanţi ai Primăriei şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov fac un audit în şcolile din oraş.
"S-a înfiinţat o comisie care să verifice modul în care centrele bugetare respectă aceste prevederi legale, atât decizia instanţei, cât şi procentele care trebuie alocate către profesorii care au castigat aceste procese", afirmă Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
Reprezentanţii primăriei spun că în luna noiembrie profesorii îşi vor primii banii. Cei 6.000 de dascălii din Braşov au de recuperat, în total, 1.600.000 de lei.