Baza sportivă a fost construită în câmp, la marginea comunei Ariceştii Rahtivani. Lucrările au fost făcute în 2013. Baza are o suprafaţă de aproape patru hectare, teren de fotbal cu gazon, teren de handbal, baschet şi tenis - cu suprafaţă sintetică, pistă de bowling, loc de joacă, vestiare, clădire administrativă, parcare şi tribună cu 700 de locuri.
Grinzile care sprijină tribuna sunt motivul pentru care baza sportivă nu poate fi folosită din 2013. Pe proiect apar opt grinzi, în deviz una singură şi a rezultat o diferenţă de 30 de mii de euro, pentru care Primăria nu a găsit soluţie legală de plată.
"Proiectantul, în loc să înmulţească unu ori şapte ori atâţia bani, a înmulţit unu ori atâţia bani. Şi, în consecinţă, o sumă mare de bani nu putea fi acoperită", spune Alexandru Cristea, primarul comunei Ariceştii Rahtivani.
În Ariceştii Rahtivani sunt aproximativ 8.600 de locuitori. Primarul spune că mai bine de o treime din ei au sub 35 de ani şi îşi doresc să facă mişcare. În sat există două echipe de fotbal de amatori, însă o reţea de canalizare sau construirea rigolelor şi podeţelor în localitate rămân în stadiul de proiect. Întregul cost al bazei sportive e suportat din banii comunei. Localnicii au păreri împărţite pe tema oportunităţii investiţiei, iar puţini înţeleg de ce nu pot folosi baza de jumătate de milion de euro.
"Sunt fotbalişti tineri, băieţi buni, care se ţin de fotbal, dar dacă n-au unde ... e păcat, nu?", spune o localnică.
"Ce se putea face de banii ăştia? Păi ... canalizare, spre exemplu, n-avem canalizare şi cred că ăsta ar fi pentru comună cel mai lucru bun", spune un localnic.
"(Reporter: Nu erau alte lucruri, mai importante, de făcut cu banii ăştia?) Păi haideţi s-o luăm aşa: comuna Ariceştii Rahtivani are reţeaua de apă, din 2008 până-n 2011, toată reţeaua de apă potabilă este pe conductă de plastic, cu staţie de clorinare, care corespunde absolut tuturor standardelor. Există străzi asfaltate pe toate uliţele comunei", spune Alexandru Cristea, primarul comunei Ariceştii Rahtivani.
Singura rezolvare posibilă a situaţiei este acum pe masa judecătorilor.
Reprezentanţii firmei au refuzat să facă orice comentariu despre această situaţie până când litigiul nu va fi soluţionat definitiv în instanţă. Primul termen al procesului este programat peste două săptămâni.
Reporter: Claudiu Loghin / Operator: Dan Dascălu