Procurorii au ridicat de la Sibiu mai multe documente și cel puțin un laptop. În timpul perchezițiilor, care au durat mai bine de șase ore, cabinetele de oncologie au fost închise, iar pacienții au fost consultați doar de medicii care nu erau vizați de ancheta DNA. Oamenii au stat ore în șir în fața cabinetelor, dar nu i-a primit nimeni.
Reprezentanții Spitalului Clinic Județean au fost anunțați de acțiunea DNA încă de la primele ore ale dimineții.
"În momentul de față, cabinetele de Oncologie din cadrul Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Județean Sibiu și cabinetul medicului-șef al secției clinice oncologice sunt închise și păzite de jandarmi, care dețin un mandat de percheziție a spațiilor respective", a precizat Alexandra Lupu-Petria, purtătorul de cuvânt al Spitalul Clinic Județean Sibiu.
Procurorii au percheziționat și casa șefului de secție de la Oncologia din Sibiu.
"În ceea ce mă privește, eu mă consider total nevinovată, indiferent despre ce ar putea să fie vorba. Au căutat contracte de colaborare cu... mă rog, un lucru uzual, cu diverse firme de medicamente, cele cu care lucrăm", a declarat dr. Valeria Văleanu, șef secție Oncologie.
Anchetatorii susțin că medicii mergeau în excursii plătite de producătorii de medicamente, sub pretextul unor seminarii internaționale.
Medicii vizați de ancheta DNA sunt suspectați că au primit, pe lângă excursii, și bani din partea companiilor producătoare de medicamente pentru realizarea unor studii clinice. O practică răspândită în România, însă, în cazul de față, procurorii susțin că studiile au la bază date false și că au fost realizate doar pentru a masca ilegalitățile.
Șeful secției de Oncologie din Sibiu are și un proces pe rol cu Agenția Națională de Integritate, tot pentru contracte derulate cu anumiți producători de medicamente.
Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu