Stefan Orban are tableta de trei luni. A primit-o cu toate programele instalate, inclusiv cel prin care poate interacţiona cu ceilalţi colegi de la Centrul de zi pentru Vârstnici. În acelaşi grup mai sunt încă opt persoane care comunică între ele, ba mai mult, fac schimb de reţete şi idei în bucătărie.
" Am încercat să comunicăm cu colegii care sunt pe acelaşi program, trimiţându-ne reţete, întrebându-ne de sănătate, de întâlniri, e foarte foarte practică ", susţine Ştefan Orban - pensionar.
Nouă pensionari din Braşov au fost selectaţi în cadrul unui program al Uniunii Europene prin care le-au fost dotate bucătăriile cu frigidere, cuptoare, aragazuri şi senzori, astfel încât să le folosească mult mai facil. Deşi iniţial au fost sceptici cu privire la aceste dotări moderne, acum pensionarii sunt de-a dreptul încântaţi. Au învăţat rapid cum să le folosească, iar acum distribuie reţetele de la unul la altul şi astfel se laudă fiecare cu ce a făcut.
" În general încerc să învăţ, dar deocamdată marele inconvenient este tableta nu are şi traducere românească ", povesteşte Octavian Popescu - pensionar.
România este prima ţară din Europa unde s-a implementat acest proiect. Urmează Italia şi Danemarca.
" Aceste tablete pe lângă faptul că pot ca să acceseze senzorii care sunt. Aceste tablete îi ajută în primul rând să socializeze ", spune Adina Durbacă - viceprimar, municipiul Braşov.
Bucătăriile inteligente au fost montate în bucătăriile pensionarilor în luna februarie, iar costurile se ridică la aproximativ 5.000 de euro, pentru fiecare bucătărie.