Ahmad are 24 de ani şi este student la Managementul Afacerilor în Braşov. S-a întors săptămâna trecută în România, după o vacanţă de trei luni acasă, în Nigeria. Şi-a făcut analizele înainte să revină în Europa şi spune că se simte bine.
" Nu am avut până acum niciun simptom. Am fost la medic înainte să mă întorc şi totul este în regulă. Dacă aş fi contractat virusul cu adevărat, până acum aş fi avut simptome sau ceva de genul acesta, dar eu merg la dispensar în fiecare dimineaţă, pentru controlul de rutină, şi mă întorc la şcoală şi nimănui nu îi este frică ", spune Ahmad Abdulah Maijama - student în Braşov.
Chiar dacă nu îşi face griji pentru starea sa de sănătate, Ahmad spune că îi este greu izolat de colegii din cămin.
" Mi-ar plăcea să mă întorc acolo, dacă m-ar lăsa, pentru că cei mai mulţi dintre prietenii şi colegii mei stau în Memo, iar eu stau singur ", adaugă Ahmad Abdulah Maijama - student în Braşov.
Prietenii celor doi sunt la fel de liniştiţi în ce priveşte răspândirea virusului Ebola.
" Ştiu despre ce este vorba, griji nu îmi fac despre asta, dar dacă ar fi să fie bolnav, sper să se însănătoşească, dacă nu să vină mai repede, că ne e dor de el ", susţine unul din prietenii studentului.
Procedurile impuse de Ministerul Sănătăţii cer ca fiecare dintre cei care se întorc din state africane să fie monitorizaţi de medici timp de 21 de zile. Dacă în acest interval nu apar semne de îmbolnăvire, oamenii ies din carantină şi se consideră că sunt în afara oricărui pericol.
" Direcţia de Sănătate Publică, prin compartimentul de supraveghere şi control boli transmisibile monitorizează zilnic starea lor de sănătate. Se face anamneză, se monitorizează temperatura şi starea lui de sînătate zilnic, de medicul de familie, medicul responsabil din cadrul DSP ",spune dr. Magdalena Coman - directorul DSP Braşov.
Ceilalţi trei pacienţi proaspăt întorşi din Africa vin din Sierra Leone şi sunt supravegheaţi şi ei zilnic de către un medic din cadrul DSP Braşov. Niciunul dintre ei nu prezintă semne de îmbolnăvire.