Sunt mai bine de 20 de ani de când a fost pusă piatra de temelie a celui mai mare sediu de tribunal din ţară, după cel din Capitală. Lucrările au mers bine până în 2007. Atunci, firma constructoare a intrat în insolvenţă. Patru ani mai târziu, totul s-a oprit pe şantier. În 2013, proiectul a fost reluat cu bani de la Banca Mondială. Dar toată documentaţia a trebuit refăcută.
"Reproiectarea a fost necesară şi pentru că soluţiile tehnice existente la nivelul anului 1995 sunt, evident, depăşite. De exemplu, instalaţiile care, evident, soluţiile tehnice sunt mult superioare celor existente iniţial. Normal că în anul 1995 nu se punea problema informatizării", Alina Pavel Anton - purtătorul de cuvânt al Tribunalului Prahova.
La începutul acestui an, o nouă firmă a preluat lucrările.
"Să se facă recompartimentarea spaţiilor interioare, ca urmare a implementării noilor coduri, să se refacă platforma de acces în clădire şi să se adapteze spaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi", Ligia Bengea - inginer.
"Noul sediu al Tribunalului ocupă o suprafaţă de aproape 4000 metri pătraţi şi are nouă niveluri, din care şapte de la suprafaţa solului. Clădirea a fost astfel construită încât personalul instanţelor, justiţiabilii sau persoanele private de libertate să circule pe fluxuri separate", Sorina Secelean - reporter Digi24 Braşov.
Într-un an şi jumătate ar trebui terminate lucrările. Până atunci, Tribunalul şi Judecătoria Ploieşti vor funcţiona în continuare într-o clădire mult mai mică.
"Justiţiabilii sunt laolaltă cu avocaţii, iar studiul unui dosar, de obicei, se întinde pe câteva zile pentru că nu reuşim să ne luăm datele exacte, având în vedere şi programul foarte scurt, dar şi rândurile foarte mari care se fac pe holurile instanţei", Daniel Gaşpar - avocat.
"Locul de depozitare aici, în arhivă, este foarte mic, avem mai multe locaţii de depozitare a celorlalte dosare, dosarele mai vechi", Gabriela Niculae - grefier, arhivar-şef
Palatul Justiţiei va avea 13 săli de judecată. Investiţia este de 10 milioane de euro, bani de la Banca Mondială.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: Lucian Păculea