Acţiunea a început imediat după răsăritul soarelui, la marginea oraşului Zărneşti. Participanţii la acţiune şi-au împărţit poverile şi au urcat pe jos, până la 1685 de metri - altitudinea refugiului. Printre cei 50 de hamali de bună voie au fost şi 20 de militari ai Jandarmeriei Montane.
"Am avut norocul să cărăm cea mai grea piesă, deci intrarea, asta a fost, până la urmă am reuşit cu greu, dar am învins situaţia", a povestit lt. col. Marian Măluşelu, comandantul Jandarmeriei Montane Braşov.
"Am venit pentru că iubim muntele, pentru că vrem să ne mai adăpostim şi noi în zona asta frumoasă, când o să mai fie nevoie", spune voluntarul Paul Dumitru.
În zonă a existat, din anii '80, un refugiu care nu mai putea fi folosit în condiţii de siguranţă, din cauza stării avansate de degradare. Forma construcţiei nu este aleasă întâmplător. Refugiul a fost proiectat din piese din fibră de sticlă, uşor de transportat şi care se asamblează cu şuruburi. În interior, are paturi din tablă şi profile metalice.
"Forma lui este potrivită pentru condiţiile meteo de aici, avem trei refugii identice în zona crestei, care până acum s-au comportat foarte bine", spune Mircea Vergheleţ, directorul Administraţiei Parcului Naţonal Piatra Craiului.
Odată ce piesele au fost cărate pe platou, refugiul a fost ridicat în mai puţin de trei ore. Construcţia este cât se poate de importantă, pentru că de aici pleacă multe trasee de alpinism şi două din cele mai importante trasee turistice din Piatra Craiului: Brâul Ciorânga şi Brâul de Mijloc.
"Turistul, aflându-se în zonă, poate fi surprins de vreme rea, de întuneric, de intemperii şi atunci este binevenit", spune Ioan Pivodă, şeful formaţiei Salvamont Zărneşti.
Noul Refugiu al Speranţelor a costat aproximativ 13 mii de lei, bani din fondurile Parcului Naţional Piatra Craiului. Adăpostul este situat pe versantul vestic al muntelui, pe cel mai nou traseu turistic din masiv. Ruta a fost omologată anul trecut şi deschisă oficial pentru turişti chiar în această vară.
Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Răzvan Rădache