Cum vii dinspre Bucureşti şi treci de Ploieşti, pe Valea Teleajenului, prima oprire este la Vălenii de Munte, un mic oraş de provincie de care s-a îndrăgostit savantul Nicolae Iorga.
"Veţi fi impresionaţi de biroul lui Nicolae Iorga pentru că el este aşezat cu spatele la uşă, semn că profesorul nu vroia să fie deranjat. În dormitor veţi vedea peria şi oglinda doamnei Iorga care sunt îmbrăcate în argint", povesteşte Claudia Gianoti - muzeograf coordonator Casa Memoarială "Nicolae Iorga".
După ce ne-am oprit acasă la savant, ne putem continua drumul printr-un peisaj de poveste, până la Măneciu. Pădurea se dezvăluie în culori bogate, diferite de la un anotimp la altul. Lacul de la Măneciu de la poalele Muntelui Ciucaş este imposibil de ratat. Se vede de pe drumul naţional pentru că este întins pe aproape două sute de hectare. Aici veţi descoperi un alt tărâm, cel al frumuseţilor pământului, adică istoria de piatră şi arhiva planetei. Muzeul Florilor de Mină poate fi vizitat în fiecare zi de marţi până duminică.
"Exponatele noastre sunt doar câteva varietăţi de cristale din cele zece mii de feluri. Cele expuse vin din zona Baia Mare, aparţin unor vremuri vechi, unei perioade geologice neogenului, cu 12-15 milioane de ani în urmă, vin din minele noastre, de exemplu din Mina Cavnic, din Baia Spirii, Herja, Baia de Arieş", spune Ana Şerban - muzeograf Muzeul Florilor de Mină Cheia.
Vacanţa poate continua la pensiunile din zonă. Aproape fiecare localnic şi-a transformat casa în loc de cazare, aşa că preţurile sunt rezonabile, iar condiţiile bune.
"Suntem cotaţi la două margarete, avem camere şi cu baie comună, şi cu baie proprie. Avem camere cu două locuri şi baie comună la 50 de lei, avem camera cu baie individuală 70 de lei şi camera cu trei locuri 80 de lei", Dora Achim - proprietar pensiune.
De la Cheia se pot face diverse traee turistice pe potceile montane, Astfel puteti vizita cabana Ciucas sau muntele Rosu.
Reporter: Ioana Mihai
Operator: Zoli Racz