O altfel de pasiune. Nouă studenţi construiesc roboţi cu care participă la concursuri naţionale

Data publicării:
ROBOTI

"Acesta este un robot care urmărește o linie. Robot în sensul că face asta automat, nu este controlat de niciunul dintre noi. Are nevoie de senzori, aceasta e bara de senzori care citește refelxia luminii", explică Theodor Moraru - student Facultatea de Inginerie Electrică și Ştiința Calculatoarelor

Acesta este una din maşinile la care nouă studenți din Brașov lucrează intens de o săptămână.

"Unii dintre noi lucrăm pe partea de hardware, am construit efectiv roboții, i-am lipit. Alții pe partea de software să unească toate componentele împreună pentru a face robotul să îndeplinească sarcinile", spune Theodor Moraru.

Roboții funcționează doar pe baza senzorilor. "Programul înregistrează niște valori de la senzori aleatorii după cum mișc eu, alb sau negru pe fiecare senzor în parte. Astfel fiecare senzor are o valoare minimă și maximă pentru alb sau negru. În momentul în care s-a calibrat, pornesc motoarele", explică un student.

Al doilea robot măsoră algoritmi şi a fost făcut după câteva reguli stricte.

"Un robot destul de restricționat din punct de vedere al dimensiunilor. Trebuie să încapă într-un pătrat de 10/10 cm, cel puțin garda la sol nu trebuie să depășească dimensiunile acestea. Și nici să nu aibă o greutate mai mare de 500 de grame. Motic pentru care a trebuit să ne desucrcăm foarte bine cu spațiul restrâns pe care îl aveam", ne povesteşte Alexandru Apostu - student la Facultatea de Inginerie Electrică și Ştiința Calculatoarelor.

Cele două maşinării au fost special construite de studenţi. Cu ele tinerii vor participa la concursul naţional de roboți unde concurează la mai multe probe printre care, urmărirea unor linii, trecerea peste obstacole, labirint sau sumo.

"Concursul se bazează pe creativitatea fiecărei echipe, întrucât fiecare echipă a avut practic la dispoziție aceleași componente, întucât acestea segăsesc la nivel național, fiind la latitudinea fiecărei echipe de a programa și de a construi robotul în feul său", precizează Sebastian Liciu - student la Facultatea de Inginerie Electrică și Ştiința Calculatoarelor.

O astfel de competiţie reunește mai multe centre unversitare din țară, dar și din industrie pentru a împărtăși viziuni și cercetări din domeniul Inteligenței Artificiale.

Reporteri: C. Borbely, R. Morar / Operator: Claudiu Simu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri