Strada Republicii, Mureşenilor, Apollonia Hirscher, Poarta Schei şi Nicolae Bălcescu sunt doar câteva dintre străzile cu "bulină roşie" din Braşov, unde există clădiri, pericol public. Majoritatea sunt monumente istorice, care necesită lucrări speciale de reabilitare. Victor Mihăescu locuieşte într-o casă veche de mai bine de 200 de ani. A încercat să repare ce a putut la imobil, dar nu a fost de ajuns, pentru că faţada stă să cadă.
"De la RIAL s-a moştenit o situaţie deplorabilă. Începând de la acoperiş şi până la subsol este inimaginabil, cum a putut regimul comunist să administreze aceste imobile ", este de părere Victor Mihăescu - locatar.
Poliţia Locală a trimis doar în luna ianuarie 100 de somaţii locatarilor care nu îşi repară faţadele. Fără rezultat însă! Oamenii sunt reticenţi la ideea reabilitării, majoritatea motivând că nu au bani.
"Sesizare am primit şi, din păcate, nu am putut face prea multe. Vecinii nu sunt doritori să se implice financiar între această lucrare ", spune Mariana Nedelescu - locatar.
"Am cerut certificat de urbanism, l-am primit, dar acolo e o listă întreagă de aprobări pe care trebuie să le procurăm. Şi nu văd rostul, că nu ajută pe nimeni, e vorba de faţadă, nu construim ceva ", spune un alt locatar.
Clădirile nu doar că strică aspectul centrului vechi, dar reprezintă pericol pentru trecători. Mulţi oameni se tem să mai treacă pe trotuare, în dreptul lor, ca să nu fie loviţi de bucăţi de tencuială.
Autorităţile locale ar vrea să repare clădirile, dar nu au găsit forma legală să cheltuiască bani publici pe proprietăţi private. Tot ce pot face este o reducre la impozit pentru cei care investesc în imobilele pe care le ocupă.
"Acum câţiva ani, împreună cu Biserica Evanghelică, am înfiinţat un ONG, Salvaţi Centrul Istoric, ca să identificăm surse de finanţare alternative, care să poată fi investite în acest obiectiv ", susţine Sorin Toarcea - purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.
În ultimii ani, municipalitatea nu a reabilitat nicio clădire monument istoric şi asta pentru că foarte puţine dintre aceste imobile îi mai aparţin. Amenda pentru proprietarii care nu îşi repară faţadele locuinţelor poate să ajungă şi la 5.000 de lei.