Exacavatoare, camioane şi tractoare! Zeci de muncitori care sparg piatră, cară resturi de asfalt și toarnă ciment. Toate în imediata apropiere a zidului ridicat în secolul al XV-lea. În ciuda evidenţelor, reprezentanţii firmei susţin că lucrările nu afectează monumentul istoric.
"Am început lucrarea și asta este. Noi construim, facem fundațiile, n-avem nicio legatura cu Turnul. Deci nu ne-am apropiat de el deloc", a declarat Marian Asan, reprezentant firmă constructoare.
Totuşi, firma ar fi trebuit să asigure un perimetru de protecție pentru Turnul Spart, una dintre puținele construcții medievale de graniță dintre cele două regiuni istorice, care au rezistat până astăzi. Lucrările însă, se desfășoară la câțiva centimetri de zid.
Arheologii din Sibiu atrag atenția că astfel poate fi afectat un patrimoniu național valoros.
"Dacă se mai învârte mult un excavator pe-acolo, pica și cealalta jumatate din Turn", spune Sabin Luca, director Muzeul Brukenthal.
Constructorul ar fi trebuit sa angajeze un arheolog care sa supravegheze lucrările, ceea ce nu s-a întâmplat, după cum au constatat cei care au venit să facă verificări.
"Controlul s-a facut împreună cu Inspectoratul Județean de Poliție, așa cum legea obligă, iar în acest moment, șantierul este suspendat. Există pericolul chiar de surpare și de prăbușire a Turnului", spune Răzvan Pop, director Direcția pentru Cultură din Sibiu.
Și Poliția din Sibiu a amendat firma care reabiliteaza DN7, cu 25.000 de lei, pentru nerespectarea avizului de construcţie. Firma care se ocupă de lucrări este Vectra SA din Brașov. Lucrările de reabilitare ale DN 7 în zona Văii Oltului au început în martie şi ar trebui sa dureze pâna în septembrie 2015.
Reporter: Adela Mohanu / Madalina Zamfir
Operator: Lucian Sandu